Volendam gaf één miljoen cadeau om toptransfer Van de Ven mogelijk te maken

Volendam gaf één miljoen cadeau om toptransfer Van de Ven mogelijk te maken

01-12-2023 13:02 Laatste update: 13:27
37

FC Volendam heeft één miljoen euro laten schieten om Micky van de Ven zijn toptransfer naar Tottenham Hotspur te gunnen. De Eredivisie-club uit het vissersdorp zag af van een deel van het doorverkooppercentage, zodat VfL Wolfsburg en Spurs de laatste plooien konden gladstrijken.

Dat onthult voorzitter Jaap Veerman van de raad van commissarissen van de Volendammers, meldt het Noordhollands Dagblad. Van de Ven maakte afgelopen zomer voor een vast bedrag van veertig miljoen euro de overstap van Duitsland naar Engeland. Twee jaar eerder ontving Volendam nog 3,5 miljoen van Wolfsburg voor de verdediger. Beide clubs kwamen echter ook een doorverkooppercentage van liefst vijftien procent overeen.

De Volendammers zagen dus echter af van één miljoen euro om de onderhandelingen tussen Wolfsburg en Tottenham niet in de weg te zitten. Volgens Veerman dreigde Wolfsburg de deal te laten klappen als Volendam geen water bij de wijn zou doen. De Noord-Hollanders konden het geld goed gebruiken en besloten in te stemmen met 12,5 procent in plaats van vijftien procent en ontvingen daardoor vijf in plaats van zes miljoen.

Doordat Van de Ven in een spelersfonds zat, gaat twee miljoen nog wel naar investeerders. Voor FC Volendam restte nog drie miljoen. "Maar dat is heel veel geld voor deze club", benadrukt Veerman. De Volendammers kregen bovendien nog een opleidingsvergoeding van naar verluidt een kleine twee miljoen.

FC Volendam kon de opbrengst van de transfer van Van de Ven goed gebruiken. De financiële situatie was voor de raad van commissarissen één van de redenen om het bestuur onder leiding van voorzitter Jan Smit weg te sturen. Wat het betekent voor de positie van Wim Jonk en zijn geestverwanten, is nog de vraag.