Feyenoord-conclusies: campagne als nachtkaars uit, vleugellam en miljoenen op zak

Feyenoord-conclusies: campagne als nachtkaars uit, vleugellam en miljoenen op zak

13-12-2023 23:15
53

Feyenoord neemt met een nederlaag afscheid van de Champions League. De Rotterdammers waren in Schotland niet bij machte Celtic op de knieën te krijgen. VoetbalPrimeur trekt zeven conclusies.

Champions League-campagne gaat als nachtkaars uit
Een zege op Celtic, een geweldig duel in Madrid en een galavoorstelling tegen SS Lazio. Ze werden gevolgd door drie nederlagen op rij. Feyenoord neemt zonder glans afscheid van de Champions League. De ploeg van Arne Slot had niet voor het eerst het geluk niet aan de zijde, dat mag geen excuus zijn voor opnieuw een verliespartij.

Timber geeft visitekaartje af
Volgens Engelse media zaten diverse clubs voor Quinten Timber op de tribunes van Celtic Park. Timber, die al langer in uitstekende vorm steekt, was in Glasgow de beste Feyenoorder. De marktwaarde van de middenvelder is woensdagavond met een paar miljoen euro gestegen, dat moet algemeen directeur Dennis ten Kloese tevreden stellen.

Feyenoord verlaat Champions League met miljoenen op zak
Ondanks de uitschakeling is de kas in Rotterdam goed gespekt. In totaal stroomt er na zes wedstrijden 41,88 miljoen euro binnen. Van dat totaalbedrag komt 5,6 miljoen euro voort uit de prestaties tijdens de groepsduels. De rest heeft Feyenoord te danken aan de startpremie en overige premies en recettes.

Debutant houdt zich staande
"Als je Beelen dan echt een keer wil beoordelen, doe het dan in een grote wedstrijd als deze", zei Slot voorafgaand. Thomas Beelen mocht debuteren in de Champions League, Gernot Trauner zat op de bank. Hoewel de 22-jarige verdediger nog lang niet op het niveau van Trauner zit, zal Slot Beelen beoordelen met een voldoende. Het zag er bij vlagen onwennig uit, maar Beelen kan persoonlijk terugkijken op een geslaagde entree op het hoogste podium.

Penaltyprobleem
Tegen SS Lazio moest Feyenoord al een treffer incasseren vanaf de strafschopstip, op Celtic Park was het weer raak. Ramiz Zerrouki beging een onhandige overtreding, waarna Celtic het cadeautje dankbaar uitpakte. In zes Champions League-wedstrijden kreeg Feyenoord twee strafschoppen tegen. Ter vergelijk: dat is meer dan in de laatste 59 Eredivisie-duels.

Feyenoord is vleugellam
Het was veel en veel te pover wat de buitenspelers van Feyenoord lieten zien. Igor Paixão en Luka Ivanusec kwamen amper in het spel voor, waardoor Feyenoord vooral door de as richting het Celtic-doel moest spelen. Invaller Yankuba Minteh kon daar - los van zijn goal - geen verandering in brengen. Het moet Slot richting de transferperiode aan het denken zetten…

Next up: Europa League
Het Champions League-avontuur zit erop, Feyenoord kan zich richten op de tussenronde van de Europa League. Donderdagavond kennen de Rotterdammers de mogelijke tegenstanders, op 18 december vindt de loting plaats. Feyenoord treft een nummer twee uit een van de Europa League-poules.