Eindrapport Feyenoord: Bijlow en Hartman delen het goud, laag cijfer voor MVP

Eindrapport Feyenoord: Bijlow en Hartman delen het goud, laag cijfer voor MVP

14-12-2023 11:45 Laatste update: 13:24
113

Het Champions League-avontuur van Feyenoord zit erop. De ploeg van Arne Slot eindigt achter Atlético Madrid en SS Lazio als derde in Groep E, waardoor de Europese campagne na de winterstop wordt voortgezet in de Europa League. Wie waren in de groepsfase van de Champions League de uitblinkers en wie vielen tegen? Dit is het eindrapport van Feyenoord.

Feyenoord begon voortvarend aan het Champions League-seizoen. Celtic werd in eigen huis verslagen (2-0), waarna de Rotterdammers in Madrid weliswaar verloren, maar wel de Europese harten veroverden. Na een galavoorstelling tegen SS Lazio (3-1) ging het bergafwaarts. Nederlagen tegen Lazio (1-0) en Atlético (1-3) betekenden het einde van het avontuur op het hoogste Europese podium. Het duel met Celtic in Schotland werd in sportief opzicht voor de formaliteit afgewerkt.

Het eindrapport van Feyenoord wordt berekend aan de hand van alle gegeven cijfers tijdens de groepsfase. In totaal worden twaalf spelers meegenomen in de eindafrekening. Zij kregen in minimaal de helft van de gespeelde wedstrijden een beoordeling. Slot deed in de zes duels een beroep op 24 verschillende spelers. Op Celtic Park maakten Thomas Beelen, Thomas van den Belt en Javairô Dilrosun hun debuut in de Champions League.

Het hoogste eindcijfer is voor Justin Bijlow en Quilindschy Hartman. Beiden komen uit op een 6,8. Het brons wordt ook gedeeld door twee spelers. Zowel Dávid Hancko als Quinten Timber komt uit op een 6,7. Dat geldt ook voor trainer Arne Slot, die twee keer een 7, eenmaal een 8 en drie keer een 6 kreeg. Het hoogste losse cijfer is voor Santiago Gimenez, die een 8,5 kreeg voor zijn geweldige optreden in wat zijn Champions League-debuut was tegen Lazio. Calvin Stengs en Ramiz Zerrouki werden in dat duel beoordeeld met een 8.

Gimenez heeft, samen met Lutsharel Geertruida, tevens het laagste losse cijfer ontvangen. Het duo scoorde in het thuisduel met Atlético een 4. In de eindafrekening blijft er geen enkele Feyenoorder over met een onvoldoende. Igor Paixão komt daar wel heel dicht bij in de buurt, met een 5,5. De Braziliaan kreeg tijdens de groepsfase drie keer een onvoldoende en dus het laagste cijfer in de eindbeoordeling. Geertruida en Gimenez scoren ook lager dan een 6. Laatstgenoemde was in de laatste drie wedstrijden vrijwel onzichtbaar.

Feyenoord kwam in de Champions League-groepsfase negen keer tot scoren. Gimenez is de enige speler die vaker dan één keer trefzeker was. Calvin Stengs, Alireza Jahanbakhsh, Hancko, Ramiz Zerrouki, Mats Wieffer en Yankuba Minteh scoorden eenmaal. Ayase Ueda dacht in Spanje ook een goaltje mee te pikken, maar dat doelpunt kwam op naam van een Atlético-verdediger.

Een assistkoning kent Feyenoord deze campagne niet. Wieffer, Stengs, Luka Ivanusec en Gimenez zijn de spelers die een assist kunnen noteren. Het betekent dat de Mexicaanse spits zich met twee goals en één assist kroont tot MVP (Most Valuable Player) van de Champions League-groepsfase voor Feyenoord.

Gele kaarten kreeg Feyenoord geregeld: veertien in totaal. Bart Nieuwkoop, Zerrouki, Timber en Wieffer werden twee keer op de bon geslingerd. Een rode kaart bleef Feyenoord in de Champions League bespaard.