VP's Centrale Verdedigers van de Eerste Seizoenshelft: top-drie en Ajax present

VP's Centrale Verdedigers van de Eerste Seizoenshelft: top-drie en Ajax present

22-12-2023 07:00 Laatste update: 08:20
137

De laatste Eredivisie-duels van 2023 zijn gespeeld en dat betekent dat we de stembussen openen. VoetbalPrimeur draagt per positie de genomineerden voor ons Elftal van de Eerste Seizoenshelft voor, het laatste woord is aan jullie. Vandaag de centrale verdedigers, in alfabetische volgorde.

Olivier Boscagli (PSV)
Veel aandacht bij PSV gaat uit naar de middenvelders en aanvallers, maar Olivier Boscagli is bezig aan een uitmuntend seizoen. De Fransman lijkt gemaakt voor de speelwijze van trainer Peter Bosz, die zich niet voor niets een aantal keer lyrisch over hem uitliet. Boscagli is de baas van de PSV-defensie, die liefst elf clean sheets behaalde en slechts zes tegengoals kreeg.

Wedden

Meer odds

Boscagli valt desondanks vooral op met zijn spel aan de bal. Met zijn inzicht is hij als passer in de opbouw van enorme waarde. Boscagli, 26 jaar, is na zijn zware blessure vermoedelijk beter dan ooit.

David Hancko (Feyenoord)
David Hancko kwam, zag en overwon razendsnel bij Feyenoord. De Slowaak was meteen één van de steunpilaren in het kampioenselftal van vorig jaar. Dit seizoen valt Hancko iets minder op, maar nog steeds is hij een bijzonder stabiele en gewaardeerde kracht in de Rotterdamse defensie. Arne Slot rekent op hem en niet voor niets miste Hancko nog geen minuut in de Eredivisie.

Hancko, die ook nog twee assists gaf, had door een blessure van Gernot Trauner regelmatig een andere kompaan centraal achterin, maar het lijkt hem allemaal niet te deren. De opvolger van Marcos Senesi is uitstekend aan de bal en agressief in de duels.

Jorrel Hato (Ajax)
De snelle doorbraak van Jorrel Hato bij Ajax is bijzonder en indrukwekkend. Hij is op zeventienjarige leeftijd al niet meer weg te denken uit de Amsterdamse defensie. Trainer John van ’t Schip gaf hem zelfs al een keer de aanvoerdersband. Hato heeft alle kenmerken van een veelzijdige en moderne verdediger en lijkt een grote toekomst tegemoet te gaan.

Het toptalent was lange tijd een vlag op een modderschuit in de Johan Cruijff Arena. Dat Hato in de serieuze Ajax-crisis als één van de weinige spelers kaarsrecht overeind bleef, maakt het alleen maar bewonderenswaardiger.

Sam Kersten (PEC Zwolle)
Sam Kersten is na het vertrek van Thomas Beelen uitgegroeid tot een zekerheidje in de verdediging van PEC Zwolle. Hij miste in de hele eerste seizoenshelft zelfs geen minuut. De progressie die de 25-jarige Brabander dit jaar boekt is knap. Hij is redelijk snel, heeft een goede inspeelpass en dribbelt ook graag in. Twijfels hebben in zijn geval plaats gemaakt voor waardering.

Ook de supporters van PEC lijken onder de indruk. “Kersten in Oranje”, zongen zij al eens met een kwinkslag. Dat lijkt een brug te ver, maar dat Kersten nu een vaste waarde is in Zwolle heeft hij zelf afgedwongen.

Robin Pröpper (FC Twente)
Mees Hilgers is het grote talent centraal achterin bij FC Twente, maar op dit moment is Robin Pröpper vermoedelijk belangrijker voor de ploeg van Joseph Oosting. De dertigjarige aanvoerder is één van de steunpilaren in De Grolsch veste. Technisch directeur Arnold Bruggink noemde hem zelfs de belangrijkste aankoop van de laatste jaren.

Niet voor niets gaan de Tukkers spoedig het aflopende contract van Pröpper verlengen. De oud-speler van rivaal Heracles dient als verlengstuk van de trainer en blinkt zowel met als zonder bal uit in de Twente-achterhoede.

Bart Vriends (Sparta)
Bart Vriends is een bezig baasje buiten het veld, maar de welbespraakte verdediger bewijst dat het niet ten koste hoeft te gaan van de prestaties binnen de lijnen. Sterker nog, voor het tweede jaar op rij staat Vriends knap in het linkerrijtje met Sparta. Daar heeft de ervaren verdediger en aanvoerder een belangrijk aandeel in.

Vriends is altijd bij de les en sterk in de lucht. Hij scoorde tweemaal, beide keren was tegen FC Volendam, en gaf ook nog een assist. De kritiek die Vriends onlangs kreeg na het duel met Ajax is absoluut geen terechte afspiegeling van een verder verdienstelijke eerste seizoenshelft.