Verbeek verbood jeugdspeler in Amsterdam te wonen: 'Dan speel je geen minuut'

Verbeek verbood jeugdspeler in Amsterdam te wonen: 'Dan speel je geen minuut'

20-12-2023 13:40 Laatste update: 14:06
93

Ruud Boymans had veel over om in zijn tijd als jonge speler te slagen bij AZ. Zelfs toen hij van toenmalig trainer Gert-Jan Verbeek een streep moest zetten door zijn net gekochte woning, nam hij dat voor lief. 

"Op menselijk gebied konden wij het gewoon niet vinden met elkaar", blikt Boymans bij Milan & Fresia parkeren de bus terug op zijn tijd met Verbeek. "Ik had een huis gekocht in Amsterdam, met goedkeuring van de directie. Toen vroeg Verbeek aan mij: waar ga je eigenlijk wonen, Ruud?" Toen Boymans antwoordde dat hij net een plek had gevonden in Amsterdam, was Verbeek het daar niet mee eens. "Dat gaat niet gebeuren", zou de trainer hebben gezegd.

In het contract van Boymans stond dat de speler niet buiten veertig kilometer van Alkmaar mocht wonen. Zijn optrekje in Amsterdam viel net buiten die grens. Reden genoeg voor Verbeek om zich keihard op te stellen. "Als je daar gaat wonen, ga je geen minuut spelen", waren de woorden van de trainer. "Ik had net getekend", vervolgt Boymans zijn verhaal. "Dus dat koopcontract moest ontbonden worden, dat kostte veel geld. Wel iets van tien procent van de aankoopsom.

"Dat had ik er allemaal voor over om te slagen bij AZ. Dan hoop je dat een trainer daar ook in meegaat. Daar begon het eigenlijk al, dat het niet goed ging tussen ons", analyseert Boymans zijn relatie met Verbeek. Uiteindelijk kwam Boymans tot vijftien wedstrijden in het eerste van AZ, waarin hij twee keer scoorde.