Ajax hoort alternatieven voor De Roon: 'Onbegrijpelijk dat hij verkocht is'

Ajax hoort alternatieven voor De Roon: 'Onbegrijpelijk dat hij verkocht is'

30-12-2023 15:12
97

Henk Spaan heeft geen hoge pet op van Benjamin Tahirovic en Kenneth Taylor. De Ajax-volger acht de twee op dit moment niet goed genoeg voor de Amsterdammers en laat zich uit over de komst van een mogelijke controleur.

Spaan zag Tahirovic tegen Sparta en PEC 'totaal verzuipen'. "Hij is een hele jonge speler, misschien wordt het ooit nog wat, maar het leerproces hoort zich dan in het tweede elftal af te spelen. Hij weet niet waar hij moet lopen bij balverlies. En dat is er vaak bij Ajax", oordeelt de schrijver en columnist in gesprek met Ajax Showtime.

Wedden

Meer odds

Ook Taylor krijgt de wind van voren. "Taylor kun je afschrijven voor het middenveld en hij kan beter een verrekijker meenemen. Dan kan hij het van veraf nog een beetje waarnemen. Tahirovic speelt op de positie die Álvarez ook innam en Álvarez kon alle gaten dichtlopen. Tahirovic heeft in zijn hele leven nog nooit een gat dichtgelopen en hij is bovendien niet zo goed in het persoonlijke duel. Het is gewoon vragen om problemen."

Het is duidelijk dat Ajax in januari de transfermarkt op wil voor een verdedigende middenvelder. Spaan twijfelt of Marten de Roon de juiste versterking is. Hij doet enkele andere suggesties. "Als ik kijk naar Jong Oranje, vind ik Dirk Proper best een goede speler. Het voordeel van hem is dat hij niet veel kost, maar tegelijkertijd blijft het bij een dergelijke speler afwachten hoe hij aanhaakt bij een club als Ajax. En van Matusiwa is het onbegrijpelijk dat hij verkocht is. Verder heb ik Riedewald zien spelen tegen Manchester City en hij speelde best een redelijke wedstrijd als controlerende middenvelder. Dan heb je ook Rosario nog, dat heb ik altijd een goede middenvelder gevonden, maar veel van die jongens zijn ook lopers."

Spaan vindt het vooral belangrijk dat er stabiliteit in het elftal komt. Dat is volgens hem geen hogere wiskunde. "Ik heb FC Twente dit seizoen een paar keer gezien en ik dacht: die Robin Pröpper is beter dan Sutalo. Hij kost ook helemaal niks en is al 30, 31 jaar. Hij is een gast die een zeker evenwicht kan brengen. Er moet stabiliteit in het elftal komen en ervaring neemt dat met zich mee."