AZ rekent pas na strafschoppen af met Quick Boys in bizar bekerduel

17 januari - 00:02 Laatste update: 00:50
116

Na een bizar bekerduel heeft AZ zich geplaatst voor de kwartfinale van de KNVB Beker. In Alkmaar kwam Quick Boys brutaal op voorsprong, maar nadat AZ orde op zaken leek te stellen, bleven de Katwijkers tóch terugkomen. Uiteindelijk was AZ beter in het nemen van strafschoppen.

Het eerste gevaar kwam van AZ, toen Jordy Clasie zijn teamgenoot Vangelis Pavlidis wist te vinden. De Griekse spits wist Quick Boys-sluitpost Paul van der Helm echter niet te verschalken. Ook de Katwijkers wisten voor dreiging te zorgen. Sem van Duijn was de AZ-defensie te snel af en trachtte de bal breed te leggen op zijn teamgenoot Ravelino Junte, maar Riechedly Bazoer greep op tijd in. Vlak voor rust moest AZ-verdediger Maxim Dekker zich noodgedwongen laten wisselen wegens een blessure. De nieuweling Esteves was zijn vervanger.

In de tweede helft was het Nick Broekhuize die zich liet zien namens Quick Boys. Hij zag zijn puntertje echter naast de goal van de Alkmaarders gaan. De Katwijkers lieten hun tanden echter steeds meer zien, toen ook Junte een poging waagde. De spits zocht de verre hoek, maar mikte net naast. Drie keer bleek in de tweede helft scheepsrecht voor Quick, want Nwankwo was Bazoer te slim af en werkt de bal in de hoek: 0-1 voor Quick Boys.

Fans reageerden uitzinnig op de goal, wat resulteerde in een staking. Meerdere bekertjes belandden op het veld, waardoor de wedstrijd stilgelegd moest worden. Nadat de spelers kort de kleedkamers opzochten, kon het duel weer hervat worden, en bleek AZ sterker uit de kleedkamer te zijn gekomen. Na zeventig minuten maakt Dani de Wit gelijk namens de Alkmaarders. Luttele minuten later is het Jeremy Poku die ook de 2-1 binnenschiet. In de absolute slotfase gebeurde het onwaarschijnlijke, toen Leonard de Beste in de blessuretijd raak kopte uit een corner. De amateurclub uit Katwijk dwong zodoende een verlenging af in Alkmaar.

In de eerste helft van de verlenging was het Myron van Brederode die AZ toch weer op voorsprong bracht, waarna De Wit de marge leek te verdubbelen. De aanvallende middenvelder, die in de zomer transfervrij lijkt te vertrekken bij AZ, stond echter buitenspel. Het kwam de Alkmaarders duur te staan, want via Van Duijn kwam Quick Boys toch weer op gelijke hoogte, waardoor er penalty's genomen moesten worden.

De eerste strafschop werd gemist door AZ, door De Wit. Quick wist de eerste penalty wel te benutten, waarna ook Clasie trefzeker was. Voor de Katwijkers miste Franken. Pavlidis bleef koel en wist wel te scoren, waarna Van Duijn miste voor Quick. Ook van Brederode schoot onberispelijk raak en bracht AZ op een 3-1 voorsprong, waarna Nwankwo onder grote druk binnenschoot. Odgaard schoot raak en leidde AZ naar de kwartfinale.