Ajax en PSV moeten genoegen nemen met gelijkspel na boeiend gevecht

Ajax en PSV moeten genoegen nemen met gelijkspel na boeiend gevecht

3 februari - 21:54 Laatste update: 22:30
466

Ajax en PSV hebben elkaar in evenwicht gehouden in een boeiende en interessante topper. De nummer één en vijf van de Eredivisie deden weinig voor elkaar onder, terwijl het treffen tussen de twee ploegen uitmondde in een steekspel. Het werd uiteindelijk 1-1.

In Amsterdam moest Peter Bosz het doen zonder Ricardo Pepi, Joey Veerman, Armel Bella-Kotchap, Guus Til, Malik Tillman en Noa Lang. Zij zitten allemaal in de lappenmand. Daardoor kreeg Mauro Júnior de kans op het middenveld. Bij Ajax keerde Josip Sutalo juist terug van een blessure, terwijl Devyne Rensch als linksback begon. Ook maakte Jordan Henderson zijn debuut bij de thuisploeg. De Engelsman stond ook aan de wieg van het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd: met een goede bal bracht Henderson Kenneth Taylor in een gevaarlijke positie, maar laatstgenoemde nam de bal niet goed aan.

PSV werd daarna ook gevaarlijk en dreigend, maar de volgende grote kans was ook voor Ajax: na een goede aanval schoot Steven Bergwijn maar net naast. Uiteindelijk was Ajax ook de ploeg die de leiding greep: Steven Berghuis stuurde Brian Brobbey goed de diepte in. De spits nam de bal niet helemaal lekker mee, maar wist Berghuis daarna wel weer te vinden. De linkspoot drukte daarna goed af: 1-0.

Niet veel later kreeg de ploeg van John van 't Schip wel een tegenvaller te verwerken: door een liesblessure kon Devyne Rensch niet verder, waardoor Borna Sosa al vroeg binnen de lijnen kwam. Vanaf dat moment werd PSV ook sterker. Dat leverde al snel de gelijkmaker op: na 34 minuten veegde Luuk de Jong de bal achter Diant Ramaj, nadat het achterin helemaal open lag bij Ajax. PSV greep daarna de controle, terwijl Ajax loerde op de omschakeling.

Bij rust stond het uiteindelijk 1-1. In de tweede helft krijgen beide teams ook wat kansen: eerst werd Berghuis gevaarlijk, later was De Jong namens PSV twee keer dicht bij een treffer. De captain van de Eindhovenaren kopte de bal echter op de lat en net naast. Heel spectaculair was het tweede bedrijf verder niet, maar spannend wel. In de slotfase werd Taylor namelijk weer gevaarlijk op aangeven van Brobbey, maar de middenvelder schoot hoog over.

Zo begon het er steeds meer op te lijken dat de topper ging eindigen in een gelijkspel. Zo'n tien minuten voor tijd moest Ramaj zich nog volledig strekken door een poging van Patrick van Aanholt. Ook daar kwam geen goal uit. In de minuten die volgden zocht vooral PSV nog naar de winnende treffer, terwijl spelers van beide teams last kregen van kramp. Ook Ajax kreeg nog een kans, maar gescoord werd er niet meer: het bleef 1-1 in de Johan Cruijff Arena.

Daarmee eindigde de topper, die uitmondde in een schaakspel, in een gelijkspel. PSV lijdt daardoor voor de tweede keer dit seizoen puntenverlies. De ploeg van Peter Bosz beschikt wel nog over zijn ongeslagen status in de Eredivisie, terwijl Feyenoord het gat zondag kan verkleinen tot tien punten. Ajax blijft vijfde staan, met zes punten minder dan nummer drie FC Twente.