'Bergwijn de minste aanvaller van Ajax'

'Bergwijn de minste aanvaller van Ajax, of hij echt wordt gemist...'

10 februari om 17:14

Steven Bergwijn is in potentie 'de gevaarlijkste man van Ajax', maar het is de vraag of de Amsterdammers hem echt zullen missen de komende weken. Dat stelt Karim El Ahmadi, die denkt dat Brian Brobbey en Steven Berghuis het gemis van de 26-jarige aanvoerder prima op kunnen vangen.

Bergwijn liep tijdens de training een hamstringblessure op, waardoor hij onder meer het tweeluik met FK Bodø/Glimt mist in de tussenronde van de Conference League. De absentie van de linksbuiten is een gemis voor Ajax. In 23 officiële duels was hij dit seizoen goed voor acht goals en vijf assists. Toch denkt El Ahmadi dat de ploeg van coach John van 't Schip ook zonder Bergwijn kan.

"Ik vind de voorhoede van Ajax het verschil maken in de laatste weken", vertelt de Marokkaanse oud-prof bij ESPN. "Het is niet de Bergwijn die we kennen van PSV of het Nederlands elftal, maar als hij fit is, kan hij makkelijk het verschil maken bij Ajax. Ik denk wel dat Brobbey en Berghuis het verschil ook met z’n tweeën kunnen maken. Dus of Bergwijn de aankomende wedstrijd echt wordt gemist…", vraagt de analist zich af.

Daarmee doet El Ahmadi niets af aan de kwaliteiten van de geblesseerde Ajacied, die hij in potentie als de grote man ziet in de Johan Cruijff Arena. "Als Bergwijn verdedigend niet heel veel hoeft te doen en hij voorin mag blijven, dan vind ik hem een speler die voorin het verschil kan maken. Als hij vaak één-op-één komt met centrale verdedigers, dan vind ik hem de gevaarlijkste man van Ajax."

Kees Kwakman ziet dat Bergwijn dit seizoen veel kritiek krijgt. Onder meer Steven Berghuis nam het al voor zijn kompaan op door op te merken dat Bergwijn al met veel verschillende linksbacks achter zich speelde. "Een goed argument, het waren niet allemaal heel goede linksbacks. Maar op dit moment vind ik hem de minste aanvaller van Ajax", oordeelt de Volendammer. "Dat betekent niet dat ik vind dat hij het slecht doet, maar ik vind dat Berghuis en Brobbey het ontzettend goed doen. Nu krijg je Forbs, dan denk ik dat je Bergwijn liever op links hebt."