Ajax op rapport: zeven (!) onvoldoendes na ontsnapping, laagste cijfer Taylor

15 februari - 23:05 Laatste update: 16 februari - 10:17
227

Ajax is op miraculeuze wijze ontsnapt aan een nederlaag in de eerste ontmoeting met FK Bodø/Glimt in de tussenronde van de Conference League. Door twee late goals werd 2-2 in de Johan Cruijff ArenA. VoetbalPrimeur maakt rapport op.

Diant Ramaj - 5,5: zó veel kreeg Ramaj niet te doen, maar de Duitse doelman moest wel twee keer vissen. Kort voor rust bezorgde hij de Ajax-fans een hartverzakking door de bal zomaar in te leveren, zonder fatale gevolgen.

Tristan Gooijer - 5: de negentienjarige openbaring van de laatste weken stevende af op een van de weinige onvoldoendes, maar kon dat na zijn fout bij de 0-2 wel vergeten. Al werd hij ook niet bepaald geholpen door Sutalo.

Josip Sutalo - 4,5: zes maanden na zijn miljoenentransfer is Sutalo nog steeds een groot mysterie. Van hem mag leiderschap worden verwacht, maar zijn nerveuze gepruts houdt maar niet op.

Devyne Rensch - 5: na 45 minuten zat zijn wedstrijd erop. Of dat te maken heeft met fysieke klachten, is nog onduidelijk. Rensch toonde in elk geval niet aan dat hij een onomstreden basisspeler behoort te zijn.

Jorrel Hato - 5,5: eens te meer werd duidelijk dat Hato meer centrumverdediger is dan linksback. Bij de Noorse openingstreffer dekte hij de korte hoek niet goed af. In de tweede helft - vanuit het centrum - toonde hij beterschap.

Jordan Henderson - 5,5: ook Henderson kon zijn stempel geen moment drukken, al moest hij ook enorme ruimtes bestrijken. De Engelsman zal zichzelf achter de oren krabben: is dit écht het vermaarde Ajax?

Kenneth Taylor - 4: het gejuich waarmee zijn wissel werd begroet, vertelt het hele verhaal. Taylor was - met name verdedigend - in geen velden of wegen te bekennen, verwonderlijk voor iemand die al bijna twee jaar een vaste waarde is.

Chuba Akpom - 5: hij kreeg kansen om zijn eerste basisplaats van 2024 te bekronen met een doelpunt, maar Akpom had zijn avond niet. De Engelsman, die last heeft van tunnelvisie, lijkt alleen goals te maken als hij niet hoeft na te denken.

Steven Berghuis - 5: in het eerste kwartier leed Berghuis drie keer gevaarlijk balverlies. Hij solliciteerde daarmee naar een vroege wissel, maar de aanvoerder kan tenminste nog iets creëren. Dat bleek in de blessuretijd.

Brian Brobbey - 6: "Ik vind de spits heel goed", zei Bodø/Glimt-coach Kjetil Knutsen vooraf over Brobbey. De man in vorm worstelde en kwam uiteindelijk bovendrijven door een penalty te versieren. Het was het begin van de comeback.

Kristian Hlynsson - 4,5: als linksbuiten was het wel érg voorspelbaar wat Hlynsson deed. In de tweede helft, op zijn vertrouwde positie, ging het niet veel beter. Het is allemaal wel heel licht.

Invallers
Borna Sosa - 5,5: viel bij de start van de tweede helft in voor Rensch en ook met de Kroaat binnen de lijnen bleef Ajax worstelen met tegenstander en vooral zichzelf. Zijn gezapige manier van verdedigen blijft alarmerend.
Carlos Forbs - x: viel na 63 minuten in voor Akpom en speelde te kort voor een beoordeling.
Branco van den Boomen - x: viel na 71 minuten in voor Taylor, maakte de gelijkmaker vanaf de penaltystip, maar speelde te kort voor een beoordeling.
Anton Gaaei - x: viel na 92 minuten in voor Gooijer en speelde te kort voor een beoordeling.
Julian Rijkhoff - x: viel na 92 minuten in voor Hlynsson, debuteerde daarmee in Ajax 1, maar speelde te kort voor een beoordeling.

Trainer
John van 't Schip - 5: Ajax van plek 18 naar plek 5 brengen in de Eredivisie verdient complimenten, maar tactisch lijkt Van 't Schip zijn ploeg amper iets te hebben bijgebracht. Er klopte 85 minuten lang helemaal niets van.