Kramer uitgesproken: 'Waarom zou je dit als voetballer moeten accepteren?'

Kramer uitgesproken: 'Waarom zou je dit als voetballer moeten accepteren?'

17 februari - 13:16
192

Michiel Kramer is regelmatig slachtoffer van haatberichten op social media. De 35-jarige spits heeft een uitgesproken mening en dat zorgt vaak voor commotie. De Rotterdammer is van mening dat profvoetballers zich vaker uit mogen spreken tegen haatberichten en bedreigingen.

Kramer reageert vaak ironisch op haatberichten aan zijn adres. "Het wordt steeds erger en massaler wat je op je bord krijgt", begint hij in gesprek met de Volkskrant. Begin januari repost Kramer de volgende reactie op X: Allemaal leuk en lief Kramert. Maar je blijft een kankerhond. "Iedere voetbalprof heeft ermee te maken. Ik vind dat we dat niet normaal moeten gaan vinden. Waarom zou je het accepteren als je wordt uitgemaakt voor kankerhond of dat mensen je een hartaandoening of erger toewensen?"

De spits van RKC heeft het er wel eens over met andere spelers. Veel voetballers zijn bang voor escalatie, merkt hij. "Als je reageert, ja, dan wordt het meestal niet rustiger. Als je jong bent, snap ik dat je je op je carrière wil focussen. Maar als je de dertig gepasseerd bent, dan heb je een bepaalde verantwoordelijkheid om dit aan te kaarten." Ajax kwam begin december met een campagne tegen 'social hate'. "Heel goede actie was dat van Ajax. Maar wat gebeurt er daarna? Het moet niet stoppen bij één actie of een reactie, vind ik."

Na het doelpunt van Kramer tegen Ajax in de Johan Cruyff Arena (4-1) sprak hij zich uit over de sfeer in het stadion. "Hier worden ze pas lawaaierig als ze voorstaan, hè?", zei hij na afloop van de wedstrijd. Dit leverde wederom nare reacties op. Verschillende commentatoren gaven hun mening over de uitspraak van Kramer. 'Ja, als je zoiets zegt, roep je de ellende over jezelf af.' En: 'Je hebt als voetbalprof een voorbeeldfunctie.' Zo klonk het vanuit de verslaggevers.

"Dat vind ik zo'n onzin. Er mogen wel duizenden supporters je tijdens een wedstrijd een kankermongool noemen, met hun kinderen ernaast, maar ik mag niet naar eerlijkheid een antwoord geven? Het ís toch stiller als Ajax niet voorstaat in de Arena? Trainers gaan vaak toch pas actief worden als ze voorstaan? Waarom mag ik dat niet zeggen? Maar ik laat me niet monddood maken. En gelukkig zit ik bij een club waar je jezelf kan zijn."

Kramer laat de meningen over hem als persoon links liggen. "Ik heb alles al gehoord. Negatief, arrogant, ongeïnteresseerd, iemand die niet hard wil trainen, die geen aanvoerder zou mogen zijn. Maar ik speel al achttien jaar betaald voetbal. Dat lukt niet als je een luie, gemene eikel bent, hoor", besluit Kramer.