Feyenoord legt tiental RKC vlak voor tijd pas over de knie: Wieffer gevierde man

18 februari - 18:45
399

Feyenoord moest er heel diep voor gaan, maar de Rotterdammers hebben in De Kuip uiteindelijk gewonnen van RKC Waalwijk. De bezoekers speelden lang met een man minder, terwijl Feyenoord enorme kansen kreeg. Toch werd de winnende treffer pas enkele minuten voor tijd gemaakt, door Mats Wieffer.

Bij Feyenoord keerden Lutsharel Geertruida en Quinten Timber terug in de basis, terwijl Luka Ivanusec ook verrassend mocht starten. Met dat drietal kreeg de landskampioen na vijf minuten al een grote kans: Santiago Gimenez dacht even eindelijk weer tot scoren te komen, maar daar stak Dario van den Buijs een stokje voor. De verdediger van RKC Waalwijk kopte de bal op knappe wijze van de lijn, waardoor het 0-0 bleef.

Later in de eerste helft nam Vaessen al even veel risico, door zijn doel uit te stormen en buiten het strafschopgebied te komen. Dat bezorgde RKC toen geen problemen, maar enkele minuten later was dat anders: Vaessen dook opnieuw buiten de zestien op en maakte hands. Daardoor kreeg de goalie rood. Daar veranderde een lange VAR-check niets aan. RKC moest daardoor ruim 55 minuten verder met tien man.

Desondanks was de grootste kans voor rust nog voor RKC, maar David Min raakte de bal niet goed. Na rust werd Feyenoord dominanter en dominanter. In de 54ste minuut herhaalde Van den Buijs zijn kunstje van de eerste helft, door opnieuw een bal van de lijn te halen. Deze keer was Ivanusec degene die dicht bij een goal was. Daarna volgde een regen aan kansen voor de thuisploeg: Lutsharel Geertruida, David Hancko, Gimenez en de ingevallen Ayase Ueda: allemaal kwamen ze heel dicht bij de openingstreffer.

Dat gold met name voor Ueda: de Japanner schoot vlak voor het doel naast, terwijl hij niet veel later scoorde vanuit buitenspelpositie. Ook werd RKC geholpen door het aluminium en tweede keeper Jeroen Houwen. Meer en meer begon het erop te lijken dat de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel zou eindigen, maar in de slotfase was het toch nog raak: vier minuten voor tijd scoorde Wieffer met het hoofd uit een corner van de ingevallen Leo Sauer.

Dat zorgde voor opluchting en blijdschap in De Kuip. Feyenoord wist de overwinning daarna over de streep te trekken. De ploeg van Arne Slot profiteert daardoor optimaal van de nederlaag die achtervolger FC Twente eerder op zondag leed. Het gat met de Tukkers, die derde staan, is nu acht punten. Anderzijds heeft Feyenoord nog steeds tien punten minder dan koploper PSV.