Letschert: 'Heb met veel jongens bij Oranje getraind, maar hij is echt de beste'

Letschert: 'Heb met veel jongens bij Oranje getraind, maar hij is echt de beste'

22 februari - 14:33 Laatste update: 16:18
8

Timo Letschert speelde tussen 2016 en 2018 voor een indrukwekkend Sassuolo, waar hij zes jaar later nog altijd warme herinneringen aan bewaart. De Nederlandse verdediger moest sterren als Paulo Dybala en Edin Dzeko onschadelijk maken, en speelde in Italië met zijn beste defensieve partner ooit, zo vertelt hij aan VoetbalPrimeur.

Letschert, tegenwoordig speler van het Chinese Chengdu Rongcheng, tekende in augustus 2016 bij Sassuolo, dat 4 miljoen euro overmaakte aan FC Utrecht. Bij de club uit Italië kwam de verdediger te spelen met namen als Domenico Berardi, Stefano Sensi, Davide Frattesi, Giacomo Raspadori, Francesco Acerbi en Lorenzo Pellegrini. Een indrukwekkend team en allen inmiddels international van het Italiaans voetbalelftal.

In de Serie A moest Letschert opeens aanvallers als Dybala en Dzeko onschadelijk maken, maar één iemand bleef hem het meeste bij. "Ik vond zelf Mauro Icardi een hele slimme en lastige spits, omdat hij constant in je rug beweegt", vertelt Letschert aan VoetbalPrimeur. "En hij had gasten als Ivan Perisic aan de linkerkant staan. Dat is wel lastig verdedigen. Daar leer je als speler veel van. Die spelers zijn zo slim, echt wereldklasse. Dat was voor mij de grootste uitdaging."

Naast hem, in het hart van de Sassuolo-defensie, stond vrijwel altijd Francesco Acerbi. De lange en snoeiharde Italiaanse verdediger is momenteel een vaste waarde bij Italië en Internazionale en maakte enorm veel indruk op de destijds jonge Purmerender. "Dat is de beste verdediger met wie ik ooit heb samengespeeld. Toen ik bij het Nederlands elftal zat, heb ik met veel sterke spelers getraind. Noem al die gasten maar op. Dat zijn ook geweldige spelers, maar Acerbi is echt de beste. Een geweldige speler."

'Hij is echt een complete verdediger'
Het verhaal van de 34-voudig international van Italië is bijzonder. Liefst twee keer overleefde hij kanker, alvorens hij uitgroeide tot dragende kracht van eerst SS Lazio en nu Inter. "Je hebt verdedigers die er mooi uitzien, en bij wie het lijkt alsof ze altijd alles onder controle hebben. En je hebt verdedigers van wie je denkt: het klopt niet helemaal, motorisch. Maar als je dan echt gaat kijken naar hoe ze spelen en wat ze doen, dan klopt gewoon alles. Acerbi is zo'n speler, geweldig", vertelt Letschert over de Italiaans international.

"Hij was een sprietje, maar die benen waren echt beestachtig", vervolgt hij. "Je zou het niet direct van hem verwachten, maar alles wat hij deed was indrukwekkend. In alles zag je: leiding geven, verdedigen, positionering, mee opkomen, fit en snel zijn. Hij is echt een complete verdediger." Al met al kijkt Letschert met een glimlach terug op zijn periode in de Serie A. "Ik had altijd wel de droom om daar te spelen. Als verdediger is Italië natuurlijk wel een soort van magisch land. Zo heb ik het altijd ervaren, ik was heel erg op mijn plek. Ik heb er een onwijs mooie tijd gehad en natuurlijk heel veel geleerd."