Via Besiktas naar amateurclub in Amsterdam: '110 kilo stond op de weegschaal'

Via Besiktas naar amateurclub in Amsterdam: '110 kilo stond op de weegschaal'

5 maart - 11:52 Laatste update: 8 maart - 20:05
69

Jeremain Lens heeft geen makkelijke tijd gehad in Turkije. De aanvaller, die tussen 2018 en 2021 onder contract stond bij Besiktas, speelde in veertien maanden tijd geen enkele wedstrijd. Op een gegeven moment woog hij 110 kilo.

Lens, die in Nederland voor AZ, NEC en PSV speelde, ging in 2016 naar Turkije. Aanvankelijk kende hij goede periodes bij Fenerbahce en Besiktas. Op den duur kantelde het voor Lens."Er wordt dan een trainer aangewezen die moet werken met een aantal grote spelers dat daar eigenlijk niet wil zijn", blikt Lens in gesprek met Voetbal International terug op zijn laatste periode bij Besiktas. "Je moet het zo zien: stel je hebt drie velden ter beschikking. Veld 1 is prima, de tweede iets minder en de derde wordt normaal eigenlijk niet gebruikt, omdat het niet goed genoeg is. Tja, dan werden wij op veld 3 gezet."

Het werd voor Lens steeds moeilijker om zichzelf te motiveren, want hij had geen doel meer. "In de gym zit je op een gegeven moment meer op je telefoon. Daarna ga je naar buiten en ga je nog een tijdje lopen. Het is meer bezigheidstherapie", aldus de 34-voudig Oranje-international. "Ik heb mezelf in die fase een beetje laten gaan. De 110 kilo heeft op de weegschaal gestaan. Het was niet zo dat ik een heel dikke buik of een bolle kop had gekregen."

Toen zijn contract in Turkije afliep keerde Lens terug naar zijn geboorteplaats Amsterdam. "Ik was toen op het punt dat ik dacht: Dit is dan misschien het einde", blikt de aanvaller terug. Hij sloot voor het plezier aan bij vrienden bij de amateurclub Real Sranang. "Daar begon het toch aan me te knagen", legt Lens uit. "Er zaten mannen tussen die richting de vijftig gaan en die liepen mij er op een bepaald moment gewoon uit. Onderweg naar huis in de auto had ik zoiets van: Dit voelt niet goed, man."

Sinds de zomer van 2022 speelt Lens bij het Franse FC Versailles, dat uitkomt op het derde niveau.