Coëfficiënten: Nederland kan Portugal knock-out uitdelen in strijd om plek zes

Coëfficiënten: Nederland kan Portugal knock-out uitdelen in strijd om plek zes

12 maart - 12:00
102

Ajax en PSV spelen deze week niet alleen voor de eigen belangen in Europa, maar ook voor de positie van Nederland op de coëfficiëntenranglijst. Hoewel de zesde plek stevig in handen is, zint Portugal op een kleine inhaalslag. Dit staat er op het spel wat betreft de coëfficiënten.

De stand van zaken op de coëfficiëntenranglijst
Nederland staat momenteel stevig op de zesde plaats op de UEFA-ranking. Heel even droomden de Eredivisie-clubs zelfs van een aanval op nummer vijf Frankrijk, maar zover kwam het de afgelopen maanden niet. De Fransen zijn inmiddels uit zicht verdwenen: de marge bedraagt ruim drie punten en Paris Saint-Germain, Olympique Marseille en Lille OSC zijn nog actief.

VoetbalPrimeur legde al uit dat het Franse geweld iets te veel van het goede was. De focus zal vooral komen te liggen op het consolideren van de zesde plaats. Volgend seizoen mag Nederland voor het eerst een extra ploeg afvaardigen in Europa. Er zijn nu onder meer twee rechtstreekse Champions League-tickets te verdienen, plus één voor de voorronde. Zeker nu de Europese inkomsten flink gaan stijgen is het belangrijk dat zoveel mogelijk Eredivisie-clubs daar een graantje van meepikken. Daarvoor moet Portugal dus wel op afstand worden gehouden.

De huidige stand op de coëfficiëntenlijst  
5. Frankrijk 64.997 (14.416) (3/6)
6. NEDERLAND 61.300 (10.000) (2/5)
7. Portugal 55.482 (10.166) (3/6)

Nederland koestert op dit moment een riante voorsprong van zo’n zes punten op Portugal en bevindt zich in een soort niemandsland. Deze week wordt desondanks belangrijk om te zien welke kant het opgaat. PSV betreedt woensdag als eerste het strijdperk namens Nederland, tegen Borussia Dortmund in de achtste finale van de Champions League. Een dag later staat Ajax voor de zware opgave om ten koste van Aston Villa de kwartfinale van de Conference League te bereiken.

Portugal heeft op zijn beurt nog drie troeven. FC Porto verraste met een 1-0 thuiszege op Arsenal in de Champions League, terwijl Benfica (2-2 tegen Rangers FC) en Sporting Portugal (1-1 tegen Atalanta) gelijkspeelden in de heenwedstrijden in de Europa League.

Puntenverdeling en bonuspunten
Resumerend: een zege levert twee punten op voor de coëfficiënten en een gelijkspel één punt. Die punten worden gedeeld door het aantal deelnemers per land. Een Nederlandse overwinning is zodoende goed voor 0,4 punten en een remise voor 0,2 punten. In het geval van Portugal is een zege 0,33 punten waard, omdat het met zes clubs aan de huidige Europese campagne begon.

Met één team in de Champions League en twee in de Europa League, liggen er voor Portugal wel kansen met het oog op de bonuspunten. In de Conference League zijn pas weer bonuspunten te verdienen als de halve finale wordt bereikt. Als Porto, Benfica en Sporting deze week doorstoten en PSV en Ajax worden uitgeschakeld, dan weet Portugal alleen al op basis van de bonuspunten de achterstand te halveren.

Zo ziet de verdeling van de bonuspunten eruit:

Het is aan Ajax en PSV om dat te voorkomen. Zodoende hebben de Nederlandse clubs nog genoeg om voor te spelen deze week, hoewel het er sterk naar uitziet dat de Eredivisie in ieder geval ook in 2025/2026 twee clubs mag afvaardigen naar de groepsfase van de Champions League. Ook omdat de topscore uit 2021/2022, toen Nederland liefst 19,2 punten pakte, voorlopig nog meetelt.

Prestigestrijd tussen PSV en Ajax
Mochten PSV en Ajax nog een extra motivatie zoeken, dan is het de onderlinge prestigestrijd. In de huidige cyclus, die begon in 2019 en dit voorjaar eindigt, pakten de Amsterdammers 75 punten. Ze zijn daarmee voorbijgestreefd als aanjager van het Nederlandse coëfficiënt. PSV verdiende in dezelfde periode 76,5 punten. Ook Feyenoord (67 punten) en AZ (65,5) droegen in belangrijke mate bij aan de Nederlandse opmars van de laatste jaren.