Conclusies: Europese afgang Ajax, Van 't Schip faalt, meer rode kaarten dan zeges

Conclusies: Europese afgang Ajax, Van 't Schip faalt, meer rode kaarten dan zeges

14 maart - 23:35
39

Het Europese avontuur van Ajax kreeg donderdagavond een passende afsluiting met een 4-0 vernedering bij Aston Villa. VoetbalPrimeur trekt acht conclusies.

Europese afgang, monsterklus Kroes
Ajax hoopte het historische rampseizoen nog wat kleur te kunnen geven in Birmingham, maar een stuntzege zat er geen moment in. De aanvallende onmacht van de Amsterdammers, die Steven Berghuis en Steven Bergwijn missen, deed pijn aan de ogen. Om over de defensieve puinhoop nog maar te zwijgen. Morgen is de eerste werkdag van Alex Kroes. De nieuwe algemeen directeur wacht een monsterklus, waarbij harde noten moeten worden gekraakt.

Ajax ook niet goed genoeg voor Conference League
Ajax viel na de rode kaart en een aantal blessures volledig uit elkaar. Zo erg, dat het haast niet te analyseren valt. Aan de omstandigheden lag het niet: de grasmat op Villa Park lag er prachtig bij en de thuis- en uitsupporters zorgden voor een 'Europese' sfeer, maar onderaan de streep ontbrak het aan Amsterdamse branie en leek het passieve Ajax ook nog eens te veel respect te hebben voor de nummer vier van de Premier League, die helemaal niet in topvorm is.

Cornerprobleem in Amsterdam
Ajax doet aan zonedekking bij standaardsituaties, zoals vrijwel alle Europese (top)clubs. Dat gaat vaak goed, mits het perfect wordt uitgevoerd. Ajax liet dat na bij de openingstreffer van Ollie Watkins. De clubtopscorer, die even later uitviel met een knieblessure, ontsnapte aan de aandacht van Jorrel Hato, Josip Sutalo en Brian Brobbey, die allemaal in niemandsland stonden. Ajax heeft een cornerexpert van buitenaf nodig, want zo kan het niet langer.

Arbitrage matst Aston Villa
Ajax had de arbitrage niet mee in Birmingham. Watkins en met name Morgan Rogers ontsnapten aan rood. De aanvaller kreeg geel voor een harde charge op Brian Brobbey en ging even later over de schreef bij Devyne Rensch, maar werd gespaard door Israëlische scheidsrechter Orel Grinfeeld. Ook de VAR kwam niet op de lijn. Veelzeggend: in de rust werd Rogers snel gewisseld door Villa-manager Unai Emery.

Ajax loopt rood aan, Van 't Schip faalt
Quizvraag: wat hebben Silvano Vos, Steven Berghuis, Josip Sutalo, Tristan Gooijer en Sivert Mannsverk met elkaar gemeen? Antwoord: allemaal kregen ze dit seizoen een rode kaart in Europa. In het geval van Mannsverk, die in Birmingham twee gele kaarten pakte, moet John van 't Schip het boetekleed aantrekken. Want waarom wisselde hij de Noor niet? Ajax sluit het Europese seizoen af met meer rode kaarten (vijf) dan overwinningen (drie).

Ontluisterend Ajax-duo
Mannsverk raakte in de tweede helft volledig de weg kwijt, maar ook het optreden van Borna Sosa was - niet voor het eerst - ontluisterend. Goede kans dat de Kroatische linksback vanavond nog een paar wedstrijden kan spelen, want de intensiteit waarmee hij speelt is lachwekkend. Zeker voor een speler die in de halve finale van het WK heeft gestaan.

Puzzel voor Van 't Schip
Ahmetcan Kaplan: geblesseerd uitgevallen. Josip Sutalo: geblesseerd uitgevallen. Devyne Rensch: geblesseerd uitgevallen. Van 't Schip moet gaan puzzelen en zal aanstaande zondag tegen Sparta Rotterdam, op Het Kasteel, teruggrijpen naar spelers als Jakov Medic en Anton Gaaei.

Magere fooi voor Ajax
Met Ajax is de laatste Nederlandse club van het Europese toneel verdwenen. De financiële teller van de Amsterdammers stokt bij ongeveer 18,5 miljoen euro, een bedrag dat in schril contrast staat met Champions League-deelnemer PSV, dat meer dan vijftig miljoen euro overhield aan het Europese avontuur. Ook komend seizoen lijkt Ajax het zonder de inkomsten uit het miljardenbal te moeten doen. Dat is extra pijnlijk, aangezien het prijzengeld omhoog gaat.