Lessen van Koeman: 'examen' Wijnaldum, nieuws voor Memphis en Brobbey

Lessen van Koeman: 'examen' Wijnaldum, nieuws voor Memphis en Brobbey

18 maart - 17:30 Laatste update: 18:12
31

Het Nederlands elftal is voor het eerst in 2024 - drie maanden voor de start van het EK - bijeengekomen en bondscoach Ronald Koeman heeft gesproken: dit zijn de belangrijkste conclusies naar aanleiding van de persconferentie over de samenstelling van de selectie voor de oefenwedstrijden tegen Schotland en Duitsland.

'Examen' voor Wijnaldum
De selectie van Georginio Wijnaldum, speler van Al Ettifaq, deed veel stof opwaaien. Koeman beaamt dat veel spelers deze interlandperiode een 'examen' moeten afleggen, omdat het EK simpelweg dichter bij komt. Zo ook Wijnaldum. De 33-jarige middenvelder moet de bondscoach met zijn voetballende kwaliteiten overtuigen. Randzaken spelen in principe geen rol voor Koeman om Wijnaldum mee te nemen. 

Wedden

Meer odds

"Hij moet een toegoevoegde waarde als speler hebben", zei de keuzeheer. "Als dat niet zo is en je moet een keuze maken ten opzichte van anderen, dan moet hij een dusdanige rol hebben waarvan ik denk: dat is ook belangrijk." Het is zeker dat Wijnaldum in minimaal één wedstrijd in actie gaat komen.

Bizot moet zich schikken
Marco Bizot gaat, als alles loopt zoals het moet lopen, niet keepen tegen Schotland of Duitsland. Koeman ziet potentie in Bart Verbruggen, die samen met Mark Flekken moet uitmaken wie er onder de lat komt te staan. De bondscoach wil 'superfitte' keepers meenemen naar het EK, wat betekent dat de tijd voor Feyenoord-doelman Justin Bijlow dringt. Bijlow wordt na de interlandbreak terugverwacht bij Feyenoord.

Memphis óf Brobbey
De kans is klein dat we Memphis Depay en Brian Brobbey samen gaan zien in Oranje. "Dat heeft niet mijn voorkeur", was Koeman stellig. De bondscoach gaf wel aan dat hij Memphis op meerdere posities in het Nederlands elftal voor zich ziet. Zo kan de aanvaller van Atlético Madrid volgens Koeman ook vanaf links uit de voeten. In dat geval bestaat de kans dat Brobbey de diepste spits is, maar Koeman heeft het duo liever niet samen in de punt van de aanval.

Tandem op de rechterflank
Een kwestie die veel mensen bezighoudt: kan Koeman nog om Jeremie Frimpong heen? Denzel Dumfries is al jarenlang een vaste kracht op de rechtsbackpositie, Koeman denkt dat de twee samen kunnen spelen. "Hij kan rechtsbuiten spelen, dus dan kan hij samen met Dumfries spelen. Hij kan hangend aan de rechterkant spelen, dat doet hij altijd al", doelde Koeman op de rol van Frimpong bij Bayer Leverkusen.

Het 'wij-gevoel'
Meerdere malen had Koeman het over 'wij'. "Ik zoek jongens die hun eigen 'ikje' achterwege laten", aldus de bondscoach, die benadrukt dat hij daar rekening mee houdt in zijn selectiesamenstelling. "Het is de insteek hoe wij willen werken: met een team dat het 'ik-zijn' minder belangrijk vindt dan het 'wij'."

Kraakheldere ambitie
Het Nederlands elftal gaat in juni naar Duitsland om Europees Kampioen te worden. "Als je gaat tennissen, ga je spelen om te winnen. Dat is met voetbal ook", zei de bondscoach. Oranje speelt in de groepsfase tegen Frankrijk, Oostenrijk en een play-offwinnaar (Polen, Wales, Finland of Estland).