Nieuwe kritiek op Kooij: 'Als De Jong dat doelpunt had gemaakt, had het geteld'

Nieuwe kritiek op Kooij: 'Als De Jong dat doelpunt had gemaakt, had het geteld'

19 maart - 06:55 Laatste update: 08:19
162

In navolging van Michiel Kramer, Robin Pröpper en Kenneth Perez hebben ook Danny Koevermans en Dick Jol hun kritiek geuit op scheidsrechter Joey Kooij. Volgens voormalig arbiter Jol is het verstandig als de gebeten hond, die FC Twente een ogenschijnlijk rechtsgeldig doelpunt door de neus boorde bij PSV, even pauze neemt. 

Het was misschien wel het moment van het weekend. Myron Boadu lijkt Twente op voorsprong te koppen bij PSV, maar door het doelpunt gaat al snel een streep. "Een keeper is niet heilig, ook niet in zijn vijfmetergebied", stelt Jol in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Ja, hij (Walter Benítez, red.) verdient een zekere bescherming. Feit is dat een tegenstander hem dan echt moet hinderen. Daar was in het geval Boadu geen sprake van. Benítez zat gewoon mis", constateert Jol, die het niet begrijpt dat Kooij de VAR niet heeft ingeroepen. "Het was een honderd procent fout." 

"Weet je wat het is met voetballers? Ze voelen als een scheidsrechter affiniteit met het spel heeft, dat hij spelers begrijpt", vervolgt Jol, die Kooij daarin totaal anders vindt dan de rest. "Die 'ik doe het wel effe-houding' wanneer hij kleinere ploegen fluit, die hautaine uitstraling, het als een rechter met gele kaarten strooien, terwijl je feitelijk gewoon spelleider bent. Hij roept verschrikkelijk veel irritatie op. Die jongen is op het paard gezet door de KNVB, maar dondert er elke week keihard vanaf."

Ook Danny Koevermans heeft met verbazing naar het moment gekeken. De oud-spits, tegenwoordig amateurscheidsrechter, denkt dat als het andersom was geweest, de goal niet was afgekeurd. "Geloof me: als Luuk de Jong zo’n zelfde doelpunt had gemaakt, had het doelpunt geteld. Ben ik heilig van overtuigd. En dan Sander Boschker – keeperstrainer nota bene – kort na de late 1-0 rood geven omdat hij in al zijn emoties blijkbaar iets verkeerds heeft geroepen. Kom op, hé. Dan snap je echt niet hoe sportmensen denken."

Pauze
Al met al denkt Jol dat het verstandig is om Kooij even op de achtergrond te houden. "Je helpt Kooij er niet mee om hem elke week op een wedstrijd te blijven zetten. Sterker: de KNVB zou Kooij nu een periode 'in de koelkast' moeten zetten en hem er pas weer uit moeten halen als hij een beetje meer voetbalgogme heeft. En, dat met name ook, wat minder misplaatst sterrengedrag."