Oranje-conclusies: veel vraagtekens voor Koeman, vijf EK-zekerheidjes

Oranje-conclusies: veel vraagtekens voor Koeman, vijf EK-zekerheidjes

26 maart - 23:25 Laatste update: 27 maart - 00:43
49

De 46ste ontmoeting tussen Nederland en Duitsland eindigde dinsdagavond in een overwinning voor de oosterburen. Maar belangrijker dan de uitslag, was het spel van Oranje en het daaruit voortvloeiende perspectief voor het EK. VoetbalPrimeur trekt vijf conclusies.

Oranje stelt Koeman niet teleur
Op een werkelijk dramatische grasmat in Frankfurt zorgden Oranje en Die Mannschaft voor een boeiende wedstrijd, waarin de verschillen klein waren. Bondscoach Ronald Koeman wilde tegen de opgeleefde Duitsers, die zaterdag vice-wereldkampioen Frankrijk te kijk zetten (0-2), een ploeg zien die zuiniger op balbezit is en minder kansen weggeeft. Aan die voorwaarden hebben zijn internationals voldaan, ondanks de nederlaag.

Wedden

Meer odds

Nog genoeg vraagtekens
Toch blijven er veel vragen onbeantwoord. Want waar staat het Nederlands elftal na een jaar van EK-kwalificatiewedstrijden, Nations League-potjes en een geflatteerde oefenzege op Schotland? Koeman zal het zelf ook niet precies weten. 82 dagen voor de eerste groepswedstrijd op het EK - tegen Polen - is er nog genoeg werk aan de winkel. Voordat het toernooi begint staan alleen er nog 'uitzwaaiwedstrijden’ tegen Canada (6 juni) en IJsland (10 juni) op het programma.

Vijf internationals 'zeker' van basisplaats
Het oefenduel met Duitsland was feitelijk de laatste test voordat Koeman eind mei zijn EK-selectie moet indienen. Dat roept de vraag op: wie is er zeker van een basisplaats? Virgil van Dijk, Nathan Aké, Denzel Dumfries en Memphis Depay gaan starten, mits ze heel blijven. En ook de deze week afwezige Frenkie de Jong hoeft niet te twijfelen. Maar voor de overige achttien spelers breken cruciale weken aan om Koeman te overtuigen.

PSV-duo op het middenveld
Het middenveld van PSV was dinsdagavond ook het middenveld van het Nederlands elftal. Binnen vier minuten was het raak voor Joey Veerman, die zo onder de indruk was van zijn eerste interlandgoal dat hij vergat te juichen. Zijn clubgenoot Jerdy Schouten begon ook sterk. Maar de twee PSV'ers verbleekten bij het snelle combinatiespel van de Duitse middenvelders, waaronder de onvermijdelijke Toni Kroos. Schouten moet hopen op een plek in de EK-selectie, Veerman heeft de pech dat de beste Oranje-international op zijn positie speelt.

Onverwachte Oranje-uitblinkers
Keepersprobleem? Welk keepersprobleem? Mark Flekken maakte een goede indruk tegen Schotland en vier dagen later deed Bart Verbruggen het tegen de Duitsers nog wat beter. De doellijntechnologie en de chip in de bal voorkwamen uiteindelijk een heldenrol voor de goalie van Brighton. Het zal Koeman desondanks deugd doen. Voor de derde plek in het keepersbestand van Oranje komen Justin Bijlow, Marco Bizot en eventueel Nick Olij in aanmerking.