Naam Xavi valt: vijf redenen waarom hij wel óf geen goede coach is voor Ajax

Naam Xavi valt: vijf redenen waarom hij wel óf geen goede coach is voor Ajax

3 april - 09:00 Laatste update: 10:50
96

Tussen alle Alex Kroes-perikelen door is de naam van Xavi Hernández gevallen bij Ajax. Volgens het Spaanse Diario Sport staat de trainer op de kandidatenlijst van de Amsterdammers, die op zoek zijn naar een nieuwe trainer. Waarom zou Xavi wel of juist niet een goede trainer zijn voor Ajax? VoetbalPrimeur zoekt het uit.

Xavi stopt na dit seizoen als trainer van FC Barcelona. Althans, dat is de bedoeling: de Catalaanse club wil namelijk dolgraag door met de oud-middenvelder, die zijn afscheid enkele maanden geleden aankondigde. Ajax is op zijn beurt op zoek naar een nieuwe trainer. De Amsterdammers leken de voorkeur te geven aan een Nederlandse trainer, maar de naam van Xavi wordt dus nu ook voorzichtig genoemd.

Pro 1: grote persoonlijkheid
Ajax schreeuwt om een trainer met een grote persoonlijkheid. Het is wel duidelijk dat het een rommeltje is in Amsterdam, terwijl John van 't Schip niet altijd overtuigend overkomt in de media. Xavi heeft het karakter waar Ajax naar snakt. Als speler was de oud-middenvelder al een leider en dat is als trainer niet anders. Zo hoorde het gerenommeerde The Athletic van verschillende bronnen rondom Barcelona al dat Xavi met zijn manier van werken grote impact heeft gehad in Camp Nou.

Con 1: geen Nederlander
Het liefst haalt Ajax deze zomer een Nederlandse trainer binnen. Xavi voldoet duidelijk niet aan dat criterium. Het is echter niet ondenkbaar dat Ajax van gedachte verandert of al is veranderd door de schorsing van Alex Kroes. Engels is ook al enige tijd de voertaal in de kleedkamer van Ajax, waardoor een buitenlandse trainer praktisch gezien geen problemen hoeft op te leveren.

Pro 2: ervaring op topniveau
Als speler heeft Xavi zo'n beetje alles al meegemaakt in de voetballerij, terwijl de Spanjaard in de afgelopen seizoenen ook waardevolle vlieguren heeft gemaakt bij Barcelona. In Camp Nou werd hij kampioen, maar ook bekritiseerd door de kritische Barça-aanhang. Daardoor weet Xavi nu wat voor druk de absolute top voor een trainer met zich meebrengt. Ajax is op dit moment zeker geen absolute top, maar de druk is groter dan ooit in Amsterdam. De nieuwe trainer van Ajax zal dus stressbestendig moeten zijn. Of Xavi dat is valt wel over te twisten, aangezien hij na de vele kritiek besloot om vrijwillig te stoppen bij Barcelona.

Con 2: nog maar één seizoen overtuigd als trainer
In zijn vijf jaar als trainer, heeft Xavi nog geen enorme successen geboekt. Bij Al Sadd werd de oefenmeester kampioen van Qatar, maar de club draaide ook voor de komst van Xavi al mee in de top. Na zijn move naar Barça, won de voormalige spelmaker twee prijzen: de Spaanse landstitel en Spaanse Supercup. In zijn eerste seizoen als trainer in Catalonië won Xavi geen enkele prijs, dit seizoen zou dat scenario zich heel goed kunnen herhalen. Dat zou betekenen dat de 133-voudig international alleen in zijn tweede jaar bij Barcelona knap werk heeft geleverd, al kende de club met uitschakelingen in de Champions en Europa League toen ook de nodige teleurstellingen.  

Pro 3: Xavi staat voor Ajax-voetbal
Ajax wil uiteraard een trainer aanstellen die op de Ajax-manier denkt en wil spelen. Xavi voldoet aan dat profiel: met Barcelona speelt hij steevast in een 4-3-3-opstelling, waarbij de Spaanse kampioen op verzorgde wijze inzet op aanvallend voetbal en uitgaat van balbezit. Daarnaast geeft Xavi bijzonder veel jeugdspelers de kans: grote talenten als Lamine Yamal, Pau Cubarsí en Fermín López kregen onder het bewind van Xavi allemaal de kans in het eerste elftal.

Conclusie
Al met al zou Xavi om meerdere redenen goed bij Ajax passen. De enige echte twijfel is het feit dat de Spanjaard zich nog niet volledig bewezen heeft als trainer. Als hij dat wel had gedaan, was hij echter in geen geval haalbaar geweest voor Ajax. Of dat nu wel het geval is, zal nog moeten blijken. Zo lijkt de kans goed aanwezig dat Xavi er een jaartje tussenuit knijpt, terwijl Barça nog altijd alles op alles zet om hem te behouden. De gedachte van Xavi als trainer van Ajax is in ieder geval prikkelend.