Ajax oriënteert zich in het buitenland: zeven interessante kandidaat-trainers

Ajax oriënteert zich in het buitenland: zeven interessante kandidaat-trainers

9 april - 11:15
136

Ajax vangt bot bij Graham Potter, maar de gestaakte onderhandelingen met de Britse manager maken duidelijk dat de Amsterdammers serieus overwegen een buitenlandse trainer naar de Johan Cruijff ArenA te halen. VoetbalPrimeur zet zeven alternatieven op een rij.

Bij gebrek aan Nederlandse opties - toptrainers Erik ten Hag, Arne Slot en Peter Bosz zijn bezet - haalt Ajax de opvolger van John van 't Schip mogelijk uit het buitenland. Potter zou hoog op de lijst hebben gestaan, maar hij trok zich volgens Engelse media terug. Dat kan niet los worden gezien van de rampweek in Amsterdam, met de schorsing van algemeen directeur Alex Kroes en historische afgang in de Klassieker tegen Feyenoord (6-0).

Wie past in de profielschets 'vooruitstrevende, buitenlandse trainer met enig aanzien'? VoetbalPrimeur zet enkele, mogelijk haalbare, kandidaten op een rij die in de zomer Van 't Schip zouden kunnen aflossen.

 
 
 
 
 
Dit bericht op Instagram bekijken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Een bericht gedeeld door VoetbalPrimeur (@voetbalprimeur)

Will Still (Stade Reims)
Het verhaal van Will Still (31) is bijzonder. De Engelsman, die opgroeide in België en de Nederlandse taal machtig is, begon zijn carrière als video-analist voor Sint-Truiden en Standard Luik. Daarna ging hij aan de slag bij Lierse, dat hem op 24-jarige leeftijd (!) interim-trainer maakte. Via Luik kwam hij bij Stade Reims terecht. De Franse club benoemde hem in oktober 2022 tot hoofdcoach.

Still, een fervent Football Manager-speler, maakte zó veel indruk dat Reims lange tijd een boete van 25.000 euro per wedstrijd voor lief nam, omdat de piepjonge trainer zijn hoogste diploma nog niet had. In zijn eerste zeventien (!) wedstrijden bleef Reims ongeslagen. Still zet graag hoog en agressief druk met de huidige nummer zeven van de Ligue 1, maar zijn ploeg staat niet bekend om het verzorgde positiespel.

"Ik denk dat een van mijn sterke punten is dat ik heel snel aanvoel wat een speler of spelersgroep nodig heeft en welke boodschap daarvoor nodig is", liet Still onlangs optekenen. Zo'n trainer kan de labiele spelersgroep van Ajax, die in de zomer waarschijnlijk weer drastisch wordt gerenoveerd, best gebruiken. Hij ligt tot medio 2025 vast bij Stade Reims.

Francesco Farioli (OGC Nice)
Wie aan een jonge, vooruitstrevende trainer denkt, komt al snel uit bij Roberto De Zerbi. De kettingrokende Italiaan laat Brighton swingen en is daardoor al geruime tijd niet meer haalbaar voor Ajax. Op de Europese velden is Francesco Farioli de trainer die waarschijnlijk het dichtst in de buurt komt van De Zerbi.

De jonge Italiaan (34) werkte als assistent en keeperstrainer van de Brighton-manager bij Frosinone en Sassuolo. Drie jaar geleden greep hij de kans aan om hoofdtrainer te worden van Karagümrük. Hij verdiende in Turkije een overstap naar Alanyaspor, voordat Nice hem afgelopen zomer aanstelde.

Farioli maakte van OGC Nice machine, die tot begin december ongeslagen bleef in de Ligue 1. In 2024 kwam er wat zand in de motor, waardoor Les Aiglons nu vijfde staan in de Ligue 1. Onder het spel van Nice staat een duidelijke handtekening van Farioli, die zich nog elke dag laat inspireren door De Zerbi.

Jacob Neestrup (FC Kopenhagen)
De spelerscarrière van Jacob Neestrup (36) werd door blessures in de knop gebroken, waarna hij zich op een loopbaan als trainer stortte. En met succes. Hij deed het goed als coach bij Viborg, waarna FC Kopenhagen hem snel terughaalde als assistent voor Jesse Thorup. Een jaar geleden nam hij het stokje over en onder zijn leiding speelt de Deense topclub aanvallend, verzorgd voetbal van achteruit. In een 4-3-3-formatie.

Dit seizoen bereikte Kopenhagen onder leiding van Neestrup de achtste finales van de Champions League, ten koste van Manchester United en Galatasaray. Vervolgens bleek Manchester City een maatje te groot.

De vorige keer dat Neestrup in een kandidatenlijstje van VoetbalPrimeur werd opgenomen, kwam de mogelijke interesse van Ajax in elke talkshow ter sprake. Nicolai Boilesen - nu Kopenhagen, voorheen Ajax - liet vervolgens optekenen dat Neestrup het 'prima zou doen' in Amsterdam.

Kjetil Knutsen (FK Bodo/Glimt)
Daar is hij weer: Kjetil Knutsen, de trainer van FK Bodo/Glimt. Ajax zwijnde in de tussenronde van de Europa League tegen de Noren, maar de hand van Knutsen was duidelijk zichtbaar. Driehoekjes, lopende mensen en vooral: een duidelijke structuur, waarin de spelers haast inwisselbaar zijn. Iedereen weet precies wanneer hij wat moet doen. Dat kan Ajax goed gebruiken.

Niet voor niets werd Bodø/Glimt onder zijn leiding een topclub in Noorwegen, die in 2020 de eerste landstitel in de clubhistorie veroverde en ook in 2021 en 2023 kampioen werd. In de zomer zou Knutsen de eerste keus van Sven Mislintat zijn geweest. De clubleiding ging er echter voor liggen, want een Nederlandse trainer had de voorkeur. De kaarten lijken nu opnieuw geschud.

Jesse Marsch (clubloos)
Sinds zijn ontslag in Engeland, nu veertien maanden geleden, zit Marsch thuis. De Amerikaanse trainer heeft een indrukwekkend lijstje ex-werkgevers op z'n palmares staan, met clubs als New York Red Bulls, Red Bull Salzburg, RB Leipzig en Leeds United. Een product van de Red Bull-school, dus.

Marsch is een trainer die het voetbal niet moeilijker maakt dan nodig. Zijn adagium: speel de bal naar voren, dan is de kans op een doelpunt groter. De Amerikaan hoeft de bal niet per se te hebben en is een aanhanger van de gegenpressing-filosofie. Het zou voor de huidige Ajacieden een flinke omschakeling zijn, maar goede kans dat het voetbalplezier groter wordt.

Ole Gunnar Solskjaer (clubloos)
Liefst 168 wedstrijden zat hij als manager op de bank bij Manchester United, dat hem eind 2021 besloot weg te sturen na een reeks teleurstellende resultaten. In zijn eerste jaar leidde hij de 'commerciële club', zoals United ooit werd getypeerd door Louis van Gaal, naar de tweede plaats in de Premier League. Sinds het einde van zijn droombaan trainde Solskjaer geen club meer. Maar gestopt is hij niet.

Kom er maar in, Ajax. Solskjaer zou door zijn zaakwaarnemer, die ook Sivert Mannsverk vertegenwoordigt, zijn aangeboden in Amsterdam. Het lijkt te betekenen dat Solskjaer een doorstart bij Ajax wel ziet zitten. "Ik zoek een plek waar ik mezelf kan zijn, waar niet iedereen tegen je zegt wat je moet doen. Ik heb geleerd van mijn United-periode en wil het nu op mijn manier doen", zei hij onlangs tegen The Athletic.

André Villas-Boas (clubloos)
Sinds zijn vertrek bij Olympique Marseille in februari 2021 zat Villas-Boas nergens meer op de bank. En dat terwijl hij dertien jaar geleden nog als de absolute kroonprins van het internationale trainersgilde de overstap maakte van FC Porto naar Chelsea. Op Stamford Bridge ging het faliekant mis: na 19 zeges in 40 duels kreeg de Portugees zijn congé. Extra pijnlijk: onder leiding van interim-trainer Roberto Di Matteo won Chelsea later dat seizoen de Champions League en FA Cup.

Na zijn mislukte Chelsea-periode stond Villas-Boas aan het roer bij Tottenham Hotspur, Zenit Sint-Petersburg, Shanghai SIPG en dus Marseille. Tussendoor reed hij de Dakar Rally in 2018 en inmiddels wil hij president van FC Porto worden. Het is dus sterk de vraag of Ajax kans maakt, mochten de Amsterdammers überhaupt interesse hebben.

Rafael van der Vaart, die Tottenham verliet na de komst van Villas-Boas in 2012, is in elk geval géén fan. "Ik had twee goede jaren achter de rug en Villas-Boas zegt op zijn eerste dag: je bent mijn tweede nummer 10. Nou, ik kon hem wel vermoorden. Ik vond hem zo'n lul. Ik noemde hem altijd de Mourinho-wannabe. Hij klonk hetzelfde, bewoog hetzelfde. Ik kon daar niet zo heel goed mee omgaan."

Wie moet Van 't Schip opvolgen bij Ajax? Discussieer mee in de comments!