'Het onderzoek dat Ajax presenteert is echt ongekend, dieper kun je niet zinken'

'Het onderzoek dat Ajax presenteert is echt ongekend, dieper kun je niet zinken'

8 april - 20:17 Laatste update: 9 april - 10:45
90

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) is totaal niet onder de indruk van de resultaten van het onderzoek naar Sven Mislintat. Directeur Gerben Everts noemt de bevindingen van het onderzoek dat KPMG op verzoek van Ajax verrichtte 'echt ongekend'.

Uit het onderzoek naar Mislintat werd duidelijk dat de ontslagen directeur zich, kijkend naar de informatie die nu beschikbaar is, niet schuldig heeft gemaakt aan belangenverstrengeling. Wel worden in het onderzoek vraagtekens geplaatst bij de werkwijze van Mislintat en concludeert KPMG dat de Duitser 'in strijd met zijn arbeidsovereenkomst met Ajax heeft gehandeld'. Everts is not amused. "Voor ons is Ajax maar een kleine speler. Maar wat hier wordt gepresenteerd is echt ongekend. Dieper kun je niet zinken", laat de directeur van de VEB weten tegenover Het Parool.

Everts vindt het onaanvaardbaar dat Ajax het inhoudelijke onderzoek niet prijsgeeft en enkel de bevindingen deelt. "Het rapport moet integraal worden gepubliceerd. Mislintat heeft het wel gekregen, maar de aandeelhouders moeten het doen met een bericht van de raad van commissarissen. En die is zelf in de fout gegaan door Mislintat zijn gang te laten gaan."

Al met al noemt Everts het onderzoek 'broddelwerk'. "De rvc heeft zelf de conclusies geformuleerd. Terwijl diezelfde rvc Mislintat zijn gang liet gaan. De conclusies slaan als een tang op een varken. De eerste de beste stagiair zou het er nog beter van af brengen. Dit is Ajax onwaardig. En dat wil wat zeggen, want ze hadden er al een potje van gemaakt."

De VEB-directeur wijst ook met beschuldigende vinger naar Susan Lenderink, de financieel directeur van Ajax. "Zij verzekerde in de laatste aandeelhoudersvergadering in november dat het transferproces goed is verlopen. Nu blijkt dat er van alles is misgegaan. Er was nauwelijks overleg met de scouting en andere betrokkenen. Lenderink heeft gewoon gelogen. Zij gaat de bietenbrug op bij de vergadering in mei."