Engelse en Italiaanse pers kritisch op Van Dijk, 'grommende' De Roon blinkt uit

Engelse en Italiaanse pers kritisch op Van Dijk, 'grommende' De Roon blinkt uit

12 april - 10:20 Laatste update: 11:05
18

Virgil van Dijk komt er niet goed vanaf in de Engelse media na de afgang van Liverpool in eigen huis tegen Atalanta Bergamo (0-3). Cody Gakpo wordt daarentegen als een van de lichtpuntjes gezien. Bij de Italianen wordt niet Teun Koopmeiners, maar Marten de Roon het meest bejubeld.

Liverpool en Atalanta stonden donderdagavond in het heenduel in de kwartfinale van de Europa League tegenover elkaar. Met Van Dijk en Gakpo in de basis hoopten The Reds een eerste stap te zetten richting de halve finale. Dat lukte allesbehalve. De Roon, Koopmeiners en consorten gingen er met een 0-3 overwinning vandoor. Voormalig PSV-flop Gianluca Scamacca is de gevierde man.

'Verrassend ontstabiele' Van Dijk
Vooral het optreden van Van Dijk wordt in de media flink bekritiseerd. 'Hij liet Zappacosta glippen, waarna hij Scamacca in stelling kon brengen voor de 0-1 en zorgde er ook voor dat de spits geen buitenspel stond bij de 0-2', klinkt het bij ESPN, dat hem beoordeelt met een 3. Ook The Daily Mail vindt dat Van Dijk 'verrassend onstabiel' speelde. De Engelse krant beoordeelt de stopper wel een stuk milder: een 6. Dat cijfer valt bij The Liverpool Echo één punt lager uit. 'Van Dijk had zijn handen vol aan Charles De Ketelaere. Hij probeerde de boel bij elkaar te houden, maar dat lukte niet altijd.'

Gakpo wordt gezien als een van de lichtpuntjes op de tegenvallende avond voor Liverpool. ESPN beoordeelt de aanvaller met een 8. 'De Oranje-international was een van de uitblinkers van Liverpool. Met rushes en het direct opzoeken van zijn tegenstanders zorgde hij voor veel gevaar. Hij eindigde het duel met vijf sleutelpasses.' Ook The Daily Mail zag dat Gakpo 'voor problemen zorgde' bij Atalanta. De oud-PSV’er, die wordt beoordeelt met een 6, 'toonde tekenen van zijn gebruikelijke zelf'. The Liverpool Echo zag Gakpo vooral sterk beginnen. Toen de aanvaller naar het centrum werd verplaatst raakte hij 'een beetje verdwaald'. Het lokale medium bestempeld het optreden van Gakpo ook met een 6.

De Italiaanse media zijn vooral lyrisch over het optreden van Atalanta. De Italiaanse tak van Sky Sport beoordeelde Van Dijk en Gakpo met een respectievelijke 5 en 6. De Roon en Koopmeiners komen er een stuk beter vanaf. Zij krijgen allebei en 7,5.

'Grommende' De Roon
Tuttomercato zag dat een van de Nederlanders bij Atalanta wel degelijk een betere wedstrijd speelde dan de ander. De Roon moest in het centrum van de achterhoede plaatsnemen door de blessure van Sead Kolasinac en deed dat naar behoren. 'Met zijn atletisch vermogen en continue sprints maakte hij het verschil. Zelfs toen Mohammed Salah naar binnen sneed 'gromde hij'.' De Roon krijgt net als van Sky Sport een 7,5.

Koopmeiners krijgt slechts een 6 van het medium, het laagste cijfer van alle Atalanta-spelers. De middenvelder heeft 'de techniek van een superieure speler', maar het ontbrak hem aan scherpte. Koopmeiners miste twee grote kansen en dat wordt hem niet in dank afgenomen. 'Hij krijgt een voldoende, maar was het slechtst.'

Van Dijk 'verloor kompas', Koopmeiners 'van de buitencategorie'
Tot slot zag ook Eurosport Italia de ene Nederlander een stuk beter spelen dan de ander. Het medium zag Van Dijk gedurende het duel 'het kompas om zich te oriënteren verloor' en beoordeelt hem met een 5. Gakpo begon sterk, maar viel in de tweede helft ver terug en krijgt een 6. Dat is slechts een half punt lager dan het cijfer dat Koopmeiners krijgt toebedeeld. De middenvelder wordt gezien als een speler 'van de buitencategorie' die 'creëert' met elke bal die hij speelt. De kansen die hij miste doen hem de das om in de strijd met De Roon voor een hoog cijfer. De gelegenheidsverdediger volgde MacAllister 'als een schaduw' en presteert vrijwel altijd. De Roon krijgt een 7 van het medium.