Als Bestuursraad willen wij Kroes terug bij Ajax, op wat voor positie dan ook

"Als Bestuursraad willen wij Kroes terug bij Ajax, op wat voor positie dan ook"

17 april - 15:13
139

De bestuursraad van Ajax wil de rust bewaren, maar hoopt wel dat Alex Kroes terugkeert bij de club. Dat benadrukt lid Giovanni Fränkel, die onaangenaam verrast werd door de schorsing van de algemeen directeur.

Kroes werd drie weken na zijn langverwachte komst alweer de wacht aangezegd vanwege vermeende handel met voorkennis in het aandeel Ajax. "Ik werd wakker en ik las het in de groepschat van de Bestuursraad. Wat is er nu weer aan de hand, werd er gezegd. Toen kreeg ik een pushbericht. Ik reageerde op dezelfde manier: het is 2 april, geen 1 april", zegt Fränkel in de podcast Scoren zonder bal.

De Amsterdamse ondernemer had onder meer telefonisch contact met Bestuursraad-voorzitter Ernst Boekhorst en de raad van commissarissen. "Het was een klap voor iedereen binnen Ajax, want iedereen heeft hoge verwachtingen van Alex", zegt hij. "Alex is een jongen van de club, loopt en voetbalt hier zijn hele leven al, is succesvol ondernemer en had duidelijke plannen met wat hij met de club wilde."

Fränkel erkent dat de Bestuursraad veel macht heeft binnen Ajax. De groepering vertegenwoordigt de Vereniging Ajax, die 73 procent van de aandelen in handen heeft. "Wij zijn in staat om duidelijk onze stempel te drukken op het beleid dat gevoerd wordt."

De Bestuursraad kwam afgelopen week met een statement, waarin de RvC werd opgeroepen om Kroes in genade aan te nemen. "Wij hebben feitelijk afgelopen vrijdag als Bestuursraad onze mening gegeven over hoe wij kijken naar de situatie. Als Bestuursraad willen wij Kroes terug, op wat voor positie dan ook binnen de club. Daarna moeten we kijken hoe het verdergaat", stelt Fränkel.

"Voor ons is het belangrijk om de rust te bewaken. Er wordt zoveel geroepen, er gaan zoveel geruchten en iedereen geeft zijn mening. Wij proberen ons bij de feiten te houden en spreken met én Alex Kroes én met de RvC", besluit hij.