Gelredome-eigenaar wil Vitesse nog steeds kopen: één groot obstakel

Gelredome-eigenaar wil Vitesse nog steeds kopen: één groot obstakel

28 april - 12:05
77

Voor Vitesse is de forse huurprijs van het Gelredome een blok aan het been. Directeur Edwin Reijntjes benadrukt dat het bedrag in de Keuken Kampioen Divisie niet meer is op te hoesten voor de Gelderse club. Hij noemt een partij die stadion en club in één hand heeft als 'mooiste scenario'. Gelredome-eigenaar Michael van de Kuit stelt bovendien dat hij nog steeds interesse heeft om Vitesse te kopen.

Dat bevestigt Van de Kuit in gesprek met de NOS. Toch is er volgens hem één belangrijk obstakel: een kettingbeding uit 2003. Destijds werd Vitesse ook gered van de ondergang. De provincie Gelderland bedong dat het Gelredome niet aan een betaaldvoetbalclub verkocht mocht worden. Als dat verbod wordt overtreden, moet er een boete van elf miljoen euro worden betaald.

Daar zit Van de Kuit niet op te wachten. "Wij hebben nu zes keer geprobeerd te vragen aan de gedeputeerde of wij die elf miljoen ook moeten betalen als wij de club overnemen. Wij krijgen geen helder antwoord. Zij verwijzen ons telkens naar de tekst van het kettingbeding, maar dat is vanuit het perspectief van Vitesse geschreven. Wij hebben de provincie laten weten dat we onze belangstelling staken totdat de medewerkers van de provincie laten weten dat het beding niet voor ons geldt."

Zodoende zal Van de Kuit voorlopig enkel het belang van het Gelredome verdedigen. Vitesse betaalt momenteel 2,4 miljoen euro per jaar om in het stadion te mogen spelen. Nu de begroting van de Arnhemmers gehalveerd wordt, is dat een groot probleem. "Dat is niet op te hoesten. De huur is belachelijk hoog", zegt Reijntjes.

Van de Kuit vindt dat Vitesse te makkelijk naar de huurprijs wijst. "Als je als club nog 110 fte aan medewerkers in dienst hebt en een hoop geld door de put spoelt, dan vind ik dat de club eerst moet saneren. Ze moeten het personeel halveren, afscheid nemen van dure buitenlandse spelers en kritisch kijken naar (de beloning van) het management. Saneren is eerst nodig. Ik wil ze niet belonen voor de chaos die ze gecreëerd hebben."

"Als ze alle genoemde stappen hebben gezet, dan wil ik aan het einde van de rit het financiële plaatje wel zien. Als ze dan nog een tekort hebben van een paar ton, dan wil ik best een rol spelen. Maar wel echt als absoluut laatste stap voor Vitesse, ze moeten niet bij mij beginnen", besluit hij.