Volksfeest zet kwaad bloed bij Parreira

Volksfeest zet kwaad bloed bij Parreira

10-06-2010 13:33

Het heeft volgens de Braziliaan de voorbereiding op het openingsduel van vrijdag met Mexico danig verstoord. Ongeveer 50.000 Zuid-Afrikanen zongen en dansten rond de spelersbus, die in de wijk Sandton het hotel probeerde te bereiken. De rit nam daardoor een paar uur in beslag.

Parreira: "Feest vieren doe je volgens mij na een overwinning. Het is er nu in elk geval veel te vroeg voor. Ik heb liever dat de spelers zich concentreren op de wedstrijd.''De doorgewinterde Parreira zei totaal te zijn overvallen door de festiviteiten. "Ik heb dit van mijn leven nog niet meegemaakt. Zo vlak voor de wedstrijd is het niet iets waar waarop we zitten te wachten.''

De verwachting is dat het feest vrijdagmiddag nog groter is, als Bafana Bafana de eerste wedstrijd tegen Mexico speelt. Soccer City, het grootste stadion van Johannesburg, biedt dan plaats aan bijna 90.000 bezoekers. Volgens voorspellingen zullen de meesten van hen een vuvuzela bij zich hebben. "De mensen zullen onze twaalfde man zijn'', verklaarde Parreira.

Het is de derde keer dat een Afrikaans land op een WK de openingswedstrijd speelt. Eerder deed Kameroen dat tegen Argentnië (1990) en Senegal tegen Frankrijk (2002). Dat leidde in beide gevallen tot verrassende zeges van de Afrikanen.

De druk is groot voor het gastland. Sinds november is het elftal in twaalf duels zonder nederlaag gebleven, een keerpunt in een tot dan beroerd verlopen voorbereiding. "Ik denk dat we in staat zijn om verder te komen dan de eerste ronde'', zegt keeper Itumeleng Khune. "We hebben de laatste maanden bewezen dat we iets in onze mars hebben. Een groep met ook Frankrijk en Uruguay hoeft zeker niet onoverkomelijk te zijn.''