Ajax profiteert van zwaktes en verslaat aan de hand van Schöne ook AZ
Landskampioen te sterk voor Alkmaarders: 1-3

17-08-2014 14:20
52

Aan de hand van Lasse Schöne heeft Ajax zondag ook de tweede lastige horde in de Eredivisie genomen. De Deen had met een assist en een treffer een groot aandeel in de uitzege van zijn ploeg op AZ (1-3).

Diezelfde Schöne speelde vorige week met twee doelpunten en een beslissende voorzet ook al een hoofdrol tegen Vitesse (4-1). Ajax haalde overigens vorig seizoen uit de thuiswedstrijd tegen de club uit Arnhem en het uitduel bij AZ geen enkel punt.

Bij Ajax keerden de WK-gangers Daley Blind en doelman Jasper Cillessen terug in de basisformatie. Vooral de eerstgenoemde veldspeler gaf zijn ploeg een kwaliteitsinjectie. Trainer Frank de Boer zal ongetwijfeld opgelucht adem halen als hij de linksbenige voetballer volgende maand na het sluiten van de transfermarkt ook nog kan opstellen. 'Daley, nog een jaar', luidde de vocale smeekbede van de meegereisde fans uit Amsterdam.

Joël Veltman, eveneens actief op het WK, ontbrak nog in de defensie van de landskampioen. Op zijn plaats voetbalde Mike van der Hoorn, die te veel balverlies leed maar wel zo'n beetje al zijn kopduels won. In het centrum van de aanval kreeg Kolbeinn Sigthorsson weer eens een kans. Als excuus voor een vrij onopvallend optreden mocht de IJslander in de eerste helft nog aanvoeren dat hij ook weinig bruikbare ballen kreeg. Na rust miste hij drie opgelegde kansen.

Ajax kwam na vijftien minuten vrij eenvoudig op voorsprong. Lasse Schöne stuurde Davy Klaassen richting het doel van AZ en de blonde middenvelder trapte de bal keurig in de verre hoek (0-1). Het AZ van Marco van Basten maakte het de bezoekers voor rust zelden lastig. Ook Ajax legde weinig risico in het spel, hetgeen de amusementswaarde van de vaak aantrekkelijke wedstrijd tussen twee Noord-Hollandse ploegen niet ten goede kwam.

Uitgerekend Nick Viergever was er na rust verantwoordelijk voor dat zijn vorige club AZ na 51 minuten terug in de wedstrijd kwam. Hij verspeelde zo maar de bal en greep naar zijn hoofd nadat Steven Berghuis had geprofiteerd (1-1). Ook na de gelijkmaker bleef Ajax het spel controleren. De formatie uit de hoofdstad was ook dichtbij een tweede treffer. Nicolai Boilesen raakte echter de lat en ook Sigthorsson en invaller Anwar El Ghazi kregen de bal van dichtbij niet in het doel. Uiteindelijk schoot Schöne na zeventig minuten wel raak en besliste El Ghazi het duel in de slotfase definitief. (ANP)

0-1 Klaassen (15'), 1-1 Berghuis (50'), 1-2 Schöne (69'), 1-3 El Ghazi (90')