Denemarken moet diep gaan voor overwinning op plaaggeest
Denen stellen zege pas in slotfase veilig

07-09-2014 19:49

Denemarken is de EK-kwalificatiereeks begonnen met een moeizame zege op Armenië. De ploeg van bondscoach Morten Olsen kwam op achterstand, maar wist die uiteindelijk om te buigen in een 2-1 overwinning.

Olsen had drie spelers uit de eredivisie een basisplaats gegeven: Andreas Bjelland van FC Twente en de Ajacieden Nicolai Boilesen en Lasse Schöne. Met Christian Eriksen en Michael Krohn-Dehli stonden nog twee oud-spelers van Ajax in de basis. Schöne werd na amper een uur al naar de kant gehaald door Olsen, Boilesen speelde wel de hele wedstrijd. Kasper Kusk van FC Twente bleef bij Denemarken op de bank.

Makkelijk ging het tegen Armenië niet voor de Scandinavische ploeg. De gasten kwamen kort na rust zelfs op voorsprong via Henrikh Mkhitaryan, speler van Borussia Dortmund. Een andere speler in Duitse dienst, de net 19-jarige Pierre-Emile Höjbjerg van Bayern München, bracht Denemarken in de 65e minuut langszij. Thomas Kahlenberg zorgde in de slotfase na een combinatie met Nicklas Bendtner voor grote opluchting in Kopenhagen. Denemarken zit in een zware groep, met onder meer Portugal en Servië als opponenten.