Middenvelder geniet van 'volwassen' Ajax: We lezen de wedstrijd
"Het begin van een hopelijk goede week"

Middenvelder geniet van 'volwassen' Ajax: "We lezen de wedstrijd"

29-09-2014 11:00
19

Ajax leek zaterdagavond in de rust op weg naar een grote overwinning op bezoek bij NAC Breda. Uiteindelijk werd het 2-5 voor de Amsterdammers. Middenvelder Nick Viergever zag veel positieve punten, al baalde hij wel enorm van de twee tegendoelpunten. "Die goals zijn het smetje op de avond."

Fabian Eijkhout
BREDA

"We hebben bij vlagen goed veldspel gespeeld", zei Viergever na afloop van de wedstrijd tegenover VoetbalPrimeur. "NAC was in het eerste kwartier iets de bovenliggende partij. Daarna pakten wij het goed op. We konden ons positiespel spelen en wisten steeds de vrije man te vinden. We komen op voorsprong en bouwen dat goed uit. In de rust was iedereen dan ook zeer tevreden. Het was een goede uitgangspositie om de wedstrijd dik te winnen. We krijgen snel die penalty. Als die erin gaat, dan zou het een lange avond voor NAC worden en een mooie avond voor ons. Helaas ging hij er niet in."

En waar Ajax op 0-4 had kunnen komen en de wedstrijd definitief op slot had kunnen gooien, kwam NAC voorzichtig terug. "Omdat ze op 1-3 komen leven ze iets op, dan kun je het jezelf weer lastig maken. Dat soort dingen moeten eruit. NAC krijgt zo meer geloof om in de wedstrijd te komen. We maken redelijk snel de 1-4 en dan moet het over zijn, dan moet je het simpel uitspelen. Vervolgens krijg je weer een domme tegengoal, hetzelfde liedje. Die goals mogen er niet in. Het is zonde voor ons dat we de nul niet houden, met die tegengoals doen we onszelf tekort."

Positiespel en vuil werk
Waar Ajax een week geleden tegen Feyenoord weinig in te brengen had, buiten de winnende treffer, ging het tegen NAC een stuk beter. "We hadden een goed plan hoe we het wilden doen. Het lukte ons goed om de vrije man te vinden. Eigenlijk zijn die twee goals het smetje op de avond", aldus Viergever, die op het middenveld veel meters maakte tegen Joeri de Kamps en Erik Falkenburg. "We probeerden vroeg druk te zetten als we voorin de bal verloren, we zaten er een paar keer goed bij. We hadden het onder controle met druk zetten."

"De Kamps kwam veel ertussen. Op een gegeven moment hebben we het tijdens de wedstrijd omgezet. Dat is ook een stukje volwassen worden van de groep, om dat te lezen. We hadden het onder controle. En daar hoort ook vuil werk bij, gaatjes dichtlopen. Je weet dat Falkenburg veel diep loopt, maar het bleek dat we bij balverlies goed stonden."

Fileleed
De wedstrijd verliep goed voor Ajax, de voorbereiding niet. De ploeg van trainer Frank de Boer kwam met flink wat vertraging aan in Breda. "Dat is natuurlijk niet ideaal. We hebben dik twee uur in de bus gezeten. We kwamen hier rond zessen aan. Gelukkig kon de wedstrijd een kwartiertje later beginnen. We hadden een hele korte warming-up, dat is niet ideaal. Maar we hebben elkaar opgepept en scherp gezet, we moesten er meteen staan. Het mocht geen excuus zijn. Gelukkig was het geen probleem. En het resultaat was goed, dus het mag bij wijze van spreken nog vaker", zei Viergever met een knipoog.

Het duel met NAC was een goede wedstrijd in aanloop naar de Champions League-ontmoeting met Apoel Nicosia. "We zijn vorige week goed doorgekomen en dit is het begin van een nieuwe week. We hebben een goed resultaat neergezet. Het was belangrijk om de punten te halen, met fatsoenlijk spel. Dit is het begin van hopelijk een goede week."