Oranje treft mengelmoes: Ze denken gelijk dat ze wereldkampioen kunnen worden
"De bestuurders denken dan dat ze alles kunnen kopen"

Oranje treft mengelmoes: "Ze denken gelijk dat ze wereldkampioen kunnen worden"

08-10-2014 08:09

Arno Pijpers, voormalig bondscoach van Kazachstan, verwacht niet dat Oranje vrijdag zomaar over het Centraal-Aziatische land heenloopt. "Kazachstan is in potentie een goede tegenstander voor Oranje", zegt hij met enig cynisme én bewondering. 

Pijpers was tussen 2005 en 2008 trainer van Kazachstan. "Ik gebruikte in mijn periode vooral de spelers die ook echt oorspronkelijk uit het land kwamen",vertelt hij aan Voetbal International. "Nu zie je echt een mengelmoes aan nationaliteiten, omdat veel buitenlandse spelers een Kazaks paspoort hebben gekregen."

De competitie in het land is vrij goed. "Er worden namelijk ontzettend hoge salarissen betaald. Het is dus financieel gezien niet aantrekkelijk voor de jongens uit eigen kweek om naar bijvoorbeeld Turkije te verkassen. Dat zou het niveau van die spelers echter wel ten goede komen. Dan worden ze eens echt getest." Het niveau van het nationale elftal blijft daardoor achter, maar aan optimisme geen gebrek.

"Als je hier een resultaat behaalt, zoals ik bijvoorbeeld destijds met het nationale elftal een keer gelijkspeelde tegen België, denken ze gelijk dat ze wereldkampioen kunnen worden. De bestuurders denken dan dat ze alles kunnen kopen, maar daardoor stokt de ontwikkeling van het Kazachstaanse voetbal een beetje. Er zijn zo geen doorgroeimogelijkheden meer voor de eigen jeugd", aldus Pijpers.

Al te veel moeilijkheden voor Oranje verwacht hij ook weer niet. "Normaal gesproken moet dit Nederlands elftal ook gewoon winnen. Ik heb zelf als jeugdcoach nog gewerkt met de generatie Robben-Van Persie. Hun niveau ontstijgt dat van de Kazachstaanse spelers natuurlijk enorm, daar is geen twijfel over mogelijk."