Brands: Alleen het jubileumjaar hadden we een kampioenswaardige selectie
"We hebben voor ruim 100 miljoen euro op het veld staan. Dat is geen slechte zaak"

Brands: "Alleen het jubileumjaar hadden we een kampioenswaardige selectie"

14-11-2014 11:26
23

Marcel Brands is inmiddels vier jaar werkzaam als technisch directeur van PSV en moet zich keer op keer verdedigen voor zijn beleid. De Bosschenaar wist in zijn Eindhovense periode namelijk geen kampioenselftal samen te stellen.

De kritiek op Brands komt erop neer dat hij de schuld krijgt voor het ontbreken van titels, die sinds zijn aantreden allemaal naar Ajax gingen. "Ken jij een technisch manager die een club kampioen maakt?", weerlegt hij in gesprek met Metro. "Als je die vindt, stap ik meteen op. Alleen het jubileumjaar hadden we een kampioenswaardige selectie met Dries Mertens, Kevin Strootman en Dick Advocaat als trainer. Iets wat Dick later ook toegaf. Ik ben verantwoordelijk voor een selectie, maar heb minder invloed op prestaties."

Als technisch directeur is Brands verantwoordelijk voor de transfers. In de vier jaar dat hij voor PSV werkt staat de transferbalans op 6,9 miljoen euro negatief. Die cijfers moeten volgens de voormalig beleidsbepaler van AZ (waarmee hij in 2009 wél kampioen werd) per jaar geïnterpreteerd worden. "Ik begon met min 13, maar de laatste jaren is de balans weer positief en het is heel lang geleden dat dit het geval was", zegt hij.

Min verandert in plus
"Na het seizoen 2010-2011 stonden we 9,5 miljoen in de min, daarna 4,4 miljoen", vervolgt Brands. "Maar twee seizoenen geleden was het al 2,7 miljoen in de plus en vorig jaar 4,3. Maar eigenlijk is dat niet het belangrijkste. Je kapitaal moet op het veld staan. Toen ik kwam waren er acht, negen spelers die heel veel verdienden en allemaal boven de dertig waren. Het enige rendement wat je daaruit kunt halen is kampioen worden."

"Als dat niet lukt heb je een probleem, want via transfers verdien je op die spelers niks", merkt Brands op. "Nu kunnen we jonge jongens zoals Zoet, Bruma, Arias, Memphis, Maher en Wijnaldum verkopen voor aanzienlijk meer geld dan ze hebben gekost. We hebben voor ruim 100 miljoen euro op het veld staan. Dat is geen slechte zaak."