Ajax maakt 48,6 miljoen meer winst dan Feyenoord en dubbelt PSV met inkomsten

Ajax maakt 48,6 miljoen meer winst dan Feyenoord en dubbelt PSV met inkomsten

01-02-2018 18:00
128

De stofwolken van de winterse transferperiode zijn opgetrokken en dus moeten PSV, Ajax en Feyenoord het seizoen afmaken met de selectie die er nu staat. Welke topclub gaf het meeste uit? En waar kwam het meeste binnen? En wat is de balans? VoetbalPrimeur zet het op een rij.

Gedurende beide transferperiodes in het seizoen 2017/2018 is er in de Eredivisie 85 miljoen euro uitgegeven aan transfers en kwam er 243 miljoen binnen, wat een positieve balans van 158 miljoen euro oplevert. De 40 miljoen die Tottenham Hotspur aan Ajax betaalde voor Davinson Sánchez is de grootste uitgaande transfer van het seizoen. PSV trok de twee hoogste bedragen uit: 8 miljoen voor Hirving Lozano en Maximiliano Romero, al kunnen die transfersommen nog aanzienlijk oplopen door diverse bonussen.

PSV
Marcel Brands, technisch manager van PSV, zal gemengde gevoelens overhouden aan de zomerse en winterse transferperiode. Hij verkocht Jürgen Locadia en Davy Pröpper voor respectievelijk 17 miljoen en 13 miljoen aan Brighton & Hove Albion, terwijl hij ook nog een zakcentje ving voor Héctor Moreno (AS Roma, 5,7 miljoen), Jetro Willems (Eintracht Frankfurt, 5 miljoen) en Andrés Guardado (2,5 miljoen). Adam Maher vertrok transfervrij naar FC Twente.

Aan de inkomende kant deed Brands uitstekende zaken op de Amerikaanse markt: Lozano kwam over van Pachuca en is in de eerste seizoenshelft een schot in de roos gebleken. Romero liet Velez Sarsfield achter zich en moet zich nog bewijzen, maar als de voorspellingen kloppen gaat PSV nog veel plezier aan de Argentijnse spits beleven. Toch is er ook een grote frustratie in Eindhoven: voor de tweede transferperiode op rij wist Brands géén opvolger van Willems vast te leggen.

Ajax
Marc Overmars lag vaak onder vuur vanwege zijn transferbeleid, maar is dit seizoen de ongekroonde transferkoning van de Eredivisie. Hij trok het meeste geld uit voor aankopen, maar kreeg ook het meeste binnen én heeft de beste balans. Ajax cashte in de zomer en winter in totaal 81,2 miljoen euro, voornamelijk door de megadeals van Sánchez (Tottenham, 40 miljoen) en Davy Klaassen (Everton, 27 miljoen). Ook Jaïro Riedewald (Crystal Palace, 9 miljoen) en Kenny Tete (Lyon, 4 miljoen), leverden miljoenen op.

Waar Overmars de laatste jaren nog weleens naliet om te investeren in versterkingen, is dat dit seizoen door het gewijzigde beleid in Amsterdam helemaal anders. Ajax ging volle vaart vooruit met de komst van Max Wöber, Rasmus Kristensen, Nicolás Tagliafico, Luis Manuel Orejuela, Dennis Johnsen, Siem de Jong en Benjamin van Leer. Klaas-Jan Huntelaar en Kostas Lamprou kwamen transfervrij. Voor volgend seizoen zijn Hassane Bandé (8,25 miljoen) en Perr Schuurs (2 miljoen) al vastgelegd. Bandé is niet opgenomen in de balans.

Feyenoord
Ook Martin van Geel zat in de twee transferperiodes dit seizoen niet stil. Wat heet: hij was het meest actief van de drie td's. Eredivisie-topscorer Steven Berghuis kwam voor 6,5 miljoen euro over van Watford, maar Feyenoord deed vooral zaken in de Eredivisie. Ridgeciano Haps (AZ, 6 miljoen), Jerry St. Juste (Heerenveen, 4,8 miljoen), Sofyan Amrabat (FC Utrecht, 4 miljoen) en Sam Larsson (Heerenveen, 4 miljoen) kwamen naar De Kuip. De interessantste deal kreeg in januari gestalte: Robin van Persie kwam transfervrij over van Fenerbahçe. Utrecht-middenvelder Yassin Ayoub werd al gestrikt voor volgend seizoen.

Feyenoord had zoveel bewegingsruimte op de transfermarkt door de miljoenen die Van Geel ophaalde in het buitenland. Kongolo en Rick Karsdorp stapten voor respectievelijk 15 miljoen en 14 miljoen over naar AS Monaco en AS Roma. Ook Eljero Elia (Basaksehir, 1,1 miljoen), Lucas Woudenberg (700 duizend) en Warner Hahn (500 duizend) leverden nog aardige bedragen op. Op de slotdag van de winterse transferperiode slaagde Van Geel er niet meer in om nog wat te verdienen aan Michiel Kramer. Zijn contract werd uiteindelijk ontbonden.

Vitesse en AZ de uitschieters
Buiten de top-drie gaf AZ het meeste geld uit aan nieuwe spelers: 4,2 miljoen euro. Met 21,1 miljoen euro aan verkochte spelers kreeg Vitesse het meeste geld binnen. De club die na Ajax en PSV de meeste winst maakte is dan ook Vitesse, dat voor 'slechts' 3,45 miljoen euro kocht: een winst van 17,65 miljoen euro.