Keizer: Dat was volgens mij wel het allerslechtste wat je als Ajax kon doen

Keizer: "Dat was volgens mij wel het allerslechtste wat je als Ajax kon doen"

21-02-2018 12:54
25

Marcel Keizer gaat in gesprek met Voetbal International dieper in op het ontslag van Dennis Bergkamp bij Ajax. De zelf ook uit de laan gestuurde coach begrijpt daar maar weinig van.

"Dat was volgens mij wel het allerslechtste wat je als Ajax kon doen", zegt Keizer in gesprek met VI. "Hij is een cultuurbewaker en zorgt voor de kritische noot. Binnen alle geledingen. Tegen mij was het vaak: trainer, waarom doe je dat? Waarom doe je die oefening? Waarom kies je voor die speler? En zo ook in de leiding. Waarom moeten we die speler halen, waarom wel of niet? Hij bewaakte de doorstroming van de jeugdspelers. Dennis hield het nauwlettend in de gaten, bekeek per jeugdspeler goed of ze wel voldoende speelminuten in de verschillende ploegen maakten. Moet een speler nou mee als wissel bij het eerste elftal, of minuten maken bij Jong Ajax? Als hoofdtrainer denk je: neem maar mee. Maar Dennis hield goed in de gaten dat een speler wel zijn ontwikkeling doormaakte door genoeg te spelen."

"Zoals Frenkie de Jong vorig seizoen heel veel minuten kon maken, zo belangrijk voor zijn groei. Dat was één van zijn taken", vervolgt Keizer. "Tegelijkertijd had ik enorm veel aan hem als assistent-trainer of spitsentrainer, net hoe je het wil noemen. Het schot van Kasper Dolberg, de diepte loopacties van Justin Kluivert of David Neres, alle individuele zaken van de aanvallers zaten bij hem goed. Hij kon echt de diepte in met die gasten, kon vanuit zijn ervaring op topniveau zoveel gedetailleerd overbrengen. In de analyses van onze eigen spelers kon hij perfect kijken wat wel goed was en wat beter moest. Hij vormde de brug tussen de jeugd en het eerste elftal."