Heldenrol Huth mag niet baten voor Advocaat: Sparta laat onderuit bij AZ

24-02-2018 20:20
30

Dankzij een doelpunt in de de 87e minuut van Oussama Idrissi heeft AZ zaterdagavond een verdiende thuiszege geboekt op Sparta. Het werd 2-1 voor de Alkmaarders, die lang genoegen leken te moeten nemen met een punt. Sparta-doelman Jannik Huth speelde een dijk van een wedstrijd.

AZ begon voor eigen publiek goed tegen hekkensluiter Sparta. Wout Weghorst en Alireza Jahanbaksh waren dichtbij de openingstreffer. De Iraanse vleugelaanvaller schoot na tien minuten tegen de paal. Aan de andere kant van het veld ging de eerste de beste kans er wél in. Julian Chabot kopte binnen. Het scheelde héél weinig of Michiel Kramer maakte er namens de ploeg van Dick Advocaat kort daarna zelfs 0-2 van. AZ-goalie Marco Bizot keerde zijn inzet.

Vlak voor de pauze was uitgerekend AZ-huurling Fred Friday óók dicht bij een goal. De Nigeriaanse spits schoot voorlangs. Daarna ging het mis. Na een mooie combinatie haalde Weghorst de trekker over: 1-1.

Dominant
Na rust schakelde AZ een tandje bij. De formatie van trainer John van den Brom domineerde en kreeg tal van kansen. Het was vooral te danken aan Huth dat het héél lang gelijk bleef. De Duitser keerde inzetten van onder meer Jonas Svensson, Jahanbakhsh en Weghorst.

In de absolute slotfase kreeg AZ - dat liefst 33 doelpogingen deed en 74 % balbezit had - tóch nog wat het verdiende tegen het zeer defensief spelende Sparta. Met zijn eerste doelpunt namens de club maakte Idrissi in de 87e minuut het verschil.

AZ heeft nu 53 punten, vier minder dan nummer twee Ajax. De Amsterdammers spelen zondag thuis tegen ADO Den Haag. Sparta blijft op de laatste plek staan, met 15 punten. Mocht FC Twente zondag winnen bij FC Utrecht, dan groeit het gat naar de nummer zeventien naar vijf punten.