Een leven na Marcel Brands: zes interessante kandidaat-opvolgers voor PSV

Een leven na Marcel Brands: zes interessante kandidaat-opvolgers voor PSV

06-04-2018 12:15
43

PSV bevestigt niets, maar het lijkt erop dat Marcel Brands bezig is aan zijn laatste seizoen als technisch manager van PSV. Wie kan hem opvolgen in Eindhoven? VoetbalPrimeur zet zes interessante namen op een rij.

Brands zet sinds 2010 de technische lijnen uit bij PSV, maar duikt nu zélf op in het geruchtencircuit. In december werd Chelsea genoemd, maar inmiddels is Everton hard op weg om hem na dit seizoen te benoemen tot director of football. En dus zou het zomaar kunnen dat de zoektocht naar een nieuwe technisch manager al is begonnen voor PSV. Maar wie zijn in de race?

De Eredivisie-opties

Gerard Nijkamp (PEC Zwolle)
In september 2017 was Nijkamp de opvolger van Brands als voorzitter van het Technisch Platform Eredivisie en het is niet ondenkbaar dat die wisseling van de wacht ook plaatsvindt bij PSV. De technisch directeur van PEC Zwolle staat er goed op in voetballand. Eerder was hij al in beeld om technisch directeur te worden bij de KNVB, maar die functie werd destijds vergeven aan Hans van Breukelen. In Zwolle heeft Nijkamp samen met voorzitter Adriaan Visser en trainers Ron Jans en John van 't Schip een stabiele middenmoter neergezet.

Max Huiberts (AZ)
In zijn actieve carrière kocht Huiberts ooit een café in Zwolle. Voor later, als hij klaar als profvoetballer. Het liep iets anders. Bij AZ nam hij in 2015 het stokje over van Earnest Stewart en sindsdien maakt hij naam als veelbelovende td. Anderhalf jaar geleden realiseerde hij de grootste transfer uit de clubhistorie, toen Vincent Janssen voor 22 miljoen naar Tottenham Hotspur ging. De Alkmaarse club plukt dit seizoen bovendien de vruchten van de jeugdopleiding, mede door het uitgekiende beleid van Huiberts.

Stan Valckx (VVV-Venlo)
De connectie tussen Valckx en PSV is snel gelegd: de twintigvoudig international speelde jarenlang in Eindhoven, voetbalt nog met oud-PSV én was al eens technisch manager bij PSV. Toch lijkt een hereniging een lastig verhaal: in 2008 vertrok hij met ruzie, al zijn alle hoofdrolspelers van toen niet meer direct betrokken bij de club. Ruim een jaar geleden werd Valckx benoemd tot technisch manager bij VVV-Venlo en dat heeft de club geen windeieren gelegd. De promovendus speelt ook volgend seizoen in de Eredivisie. 

Joris Mathijsen (Willem II)
Eén van de talentvolste technisch managers in de Eredivisie. Mathijsen ging na zijn actieve carrière aan de slag bij Willem II en is sinds de zomer van 2016 technisch manager in Tilburg. Daar maakte hij zoveel indruk, dat de club hem vorig jaar promoveerde tot technisch directeur. Hij is verantwoordelijk voor het voetbaltechnische beleid van de club. Hieronder vallen de spelersselectie, technische staf, medische staf, jeugdopleiding en scouting. Mathijsen werd geboren in Goirle, maar speelde nooit voor PSV.

De interne opties

John de Jong
PSV kan het ook dichter bij huis zoeken: De Jong wordt vaak getipt als potentiële technische PSV-baas voor de toekomst. De oud-voetballer is hoofd scouting in Eindhoven en werkt al vijf jaar onder Brands. Hij zou De Jong de laatste tijd steeds vaker betrekken bij zijn werkzaamheden. Het lijkt de ideale leerschool. Toch zou de keuze voor De Jong een sprong in het diepe zijn voor PSV, want De Jong is nog niet bekend met de immense druk die de job met zich meebrengt.

Frank Arnesen
PSV heeft al een bewezen technisch manager in huis. Arnesen zou het takenpakket zo over kunnen nemen van Brands. De 61-jarige Deen kwam afgelopen zomer als commissaris in de raad van commissarissen naar PSV en beheert de portefeuille voetbalzaken. Arnesen heeft een rijke ervaring als technisch directeur. Hij werkte in dezelfde functie bij Tottenham Hotspur, Chelsea, Hamburger SV, PAOK Saloniki, Metalist Kharkiv en ook bij PSV. In Eindhoven was hij in de jaren '90 ook assistent-trainer.