Weg kwijt zonder Ronaldo en heftig programma: waarom Ajax van Real kan winnen

Weg kwijt zonder Ronaldo en heftig programma: waarom Ajax van Real kan winnen

17-12-2018 15:00
75

Een prachtige loting voor Ajax in de achtste finale van de Champions League. De Amsterdammers moeten het grote Real Madrid, dat al drie keer op rij het toernooi won, zien te verslaan om de volgende ronde te bereiken. Real is bezig aan een tumultueus seizoen en dus lijken er - op papier althans - kansen te liggen voor Ajax. VoetbalPrimeur gaat na waarom de Nederlandse underdog wél of niet van De Koninklijke gaat winnen. 

Wél: weg kwijt na vertrek Ronaldo
Als er een seizoen is om Real Madrid klop te geven, is dat nú wel, mogen we stellen. Er lijkt sprake van een tussenjaar bij de 33-voudig kampioen van Spanje, na het vertrek van trainer Zinedine Zidane en legende Cristiano Ronaldo. Julen Lopetegui, de opvolger van Zidane, werd na ruim twee maanden ontslagen en zonder doelpuntenmachine Ronaldo lukt het Real dit seizoen maar zelden om écht te overtuigen. In de Primera Division werd er verloren van Sevilla (3-0), Alavés (1-0), Levante (1-2) en - zeer pijnlijk - FC Barcelona (5-1).

Real kroonde zich weliswaar tot groepswinnaar in de Champions League, maar verloor wél twee keer van CSKA Moskou. Ook kende de grootmacht een ongekende reeks van ruim zes uur (!) waarin het niet één keer scoorde. Daarbij: zomeraankoop Thibaut Courtois overtuigt nog niet onder de lat, Marco Asensio heeft het moeilijk en de relatie tussen Isco en het Madrileense publiek staat op springen. Solari ziet het sowieso niet zitten in de Spaanse spelmaker. Real is kortom behoorlijk de weg kwijt sinds afgelopen zomer. Aan Ajax nu de opdracht om daar in februari gebruik van te maken. 


Niet: karrenvracht aan ervaring en kwaliteit
Cijfers liegen niet en zoals hierboven beschreven blijkt uit alles dat het grote Real Madrid bezig is aan een onthutsend slecht seizoen, vol bedroevende uitslagen. Crisis of niet, feit blijft natuurlijk dat Real in Europa de meest succesvolle ploeg van het laatste decennium is. Sinds 2014 werd de Champions League vier keer gewonnen. Tal van spelers van het huidige team wonnen het toernooi vier keer, waar veel sterren in hun carrière niets eens één keer de Champions League winnen. Wie alleen al naar de CV's van bijvoorbeeld Luka Modric, Bale, aanvoerder Sergio Ramos en vleugelverdediger Marcelo kijkt, valt haast van z'n stoel. 

We willen maar zeggen: qua selectie, qua begroting en vooral qua ervaring is Real Madrid natuurlijk torenhoog favoriet. Zelfs de meest verstokte Ajacied kan dat niet ontkennen. 

Wél: loodzwaar programma voor Real
Rondom het tweeluik met Ajax, op woensdag 13 februari (heenwedstrijd in Amsterdam) en 5 maart (return in Madrid), kent Real een werkelijk loodzwaar programma. Het weekend vòòr de eerste ontmoeting reist Real op zondag af naar stadgenoot en titelkandidaat Atlético Madrid. Een paar dagen voor de return wacht De Koninklijke nog een aardig potje: FC Barcelona komt op bezoek in Santiago Bernabéu... Die twee krakers zullen het nodige vergen van de sterren van de Champions League-houder. 

In aanloop naar de heenwedstrijd reist Ajax af naar Heracles Almelo. Drie weken later, een paar dagen voor de return, komt PEC Zwolle naar Amsterdam. 

Niet: álles op Europa
De achterstand van Real Madrid op koploper Barça is in de Primera Division vijf punten - een gat dat te overzien is, zeker omdat de aartsrivaal begi 2019 nog op bezoek komt in Madrid. Maar wat als Real punten blijft morsen en de landstitel begin februari definitief uit zicht is? Grote kans dat het winnen van de Champions League dan voor Solari de enige kans is om een verder verloren seizoen glans te geven. In eigen land zou Real er voor kunnen kiezen om veel te rouleren en juist álles op Europa te zetten. Nieuw succes in het miljardenbal kan het falen in La Liga camoufleren. 


Wél: kwetsbaar elftal
Stel je Barcelona eens een heel seizoen voor zonder Lionel Messi. Chelsea zonder Eden Hazard, of Paris Saint-Germain zonder Neymar en Kylain Mbappé. Het gemis van zulke vedettes is amper op te vangen. Ronaldo is weggevallen in Madrid en de selectie die over is gebleven, is blijkbaar niet in staat om dat verlies te compenseren. Van Gareth Bale werd verwacht dat hij zou opstaan na de verkoop van CR7. Net als Isco en Asensio stelt de Welshman echter teleur. Zorgwekkend is ook de achterhoede, die met wereldtoppers als Sergio Ramos en Raphaël Varane juist altijd zo betrouwbaar was. Haast wekelijks worden er onbegrijpelijke fouten gemaakt. Een scherp Ajax móet daar van kunnen profiteren. 

Niet: versterking in januari
Real kent tot nu toe een dramatisch seizoen, maar de dubbele ontmoeting met Ajax staat natuurlijk pas over twee maanden op de rol. Tot die tijd heeft Solari ruimschoots de tijd om de boel vlot te trekken. Ook handig voor De Koninklijke: over twee weken gaat de transfermarkt open. Afgelopen zomer vond Real het - bizar genoeg - een goed idee om géén vervanger aan te trekken voor Ronaldo. Grote kans, zeker gezien het gekwakkel in eigen land, dat er in januari met geld gesmeten gaat worden. Onder meer de naam van goalgetter Mauro Icardi (Internazionale) zingt rond. Vraag is natuurlijk of grote clubs bereid zijn om hun sterren middenin het seizoen te verkopen. 

Lees ook: Spaanse media over Ajax: 'FC Barcelona kan Real Madrid te hulp schieten'

No Poll