Damen blinkt uit voor Excelsior en dwingt Utrechts fluitconcert af in Galgenwaard

23-02-2019 20:21
58

FC Utrecht en Excelsior zijn in De Galgenwaard niet verder gekomen dan een 0-0 gelijkspel. Vooral voor de Domstedelingen zal dat voelen als een nederlaag, terwijl de bezoekers uit Rotterdam een gewonnen punt mee naar Kralingen nemen.

Excelsior won nog nooit in Stadion Galgenwaard, maar leek in de eerste tien minuten vastberaden om verandering aan te gaan brengen in die statistiek. Utrecht werd onder druk gezet en door regelmatig balverlies van met name Gyrano Kerk en Joris van Overeem voetbalden de Kralingers veelvuldig op de Utrechtse helft. Excelsior kwam bijna op voorsprong door een goed aangesneden vrije trap van Ali Messaoud, ware het niet dat Utrecht-goalie David Jensen een knappe redding in huis had.

Ondanks het slordige spel in het eerste kwartier voetbalde ook de thuisploeg twee aardige kansen bij elkaar. In beide gevallen werd de bal vanaf de achterlijn teruggebracht, waar eerst Jean-Christophe Bahebeck en daarna Othman Boussaid niet af wisten te drukken. Na het eerste kwartier vond Excelsior het welletjes en kreeg Utrecht het initiatief in handen gedrukt, maar van opwinding was voor de rust geen sprake meer.

Die opwinding kwam er na het kwartiertje pauze zeer zeker wel. Bijna direct vanaf de aftrap creeërde Utrecht een uitstekende kans voor Jean-Christophe Bahebeck, wiens volley in de handen van Damen eindigde. Even later vuurde Van de Streek van buiten het strafschopgebied op de paal en daarna schoot diezelfde Van de Streek van dichtbij in de handen van de uitblinkende Excelsior-keeper.

De roep van het Utrechtse publiek om Nick Venema werd steeds groter en met een half uur te spelen werd het jonge talent dan ook gebracht door Dick Advocaat. Een kwartier voor tijd viel ook Michiel Kramer in, die in de slotfase veelvuldig gezocht werd. Hij kopte zelf een keer gevaarlijk op doel en bracht daarnaast ook Van de Streek maar weer eens in stelling, maar die zag tot zijn afgrijzen hoe Damen zijn kopbal knap uit de kruising ranselde. Daarmee won de keeper een punt voor de Rotterdammers, want in het restant van de wedstrijd werd er niet meer gescoord.