Stam naar De Kuip: waarom Feyenoord wel óf niet de ideale man te pakken heeft

Stam naar De Kuip: waarom Feyenoord wel óf niet de ideale man te pakken heeft

06-03-2019 11:15 Laatste update: 11:15
133

Alles wijst erop dat Jaap Stam binnenkort door Feyenoord wordt aangesteld als opvolger van Giovanni van Bronckhorst. Niet iedereen lijkt overtuigd van de Rotterdamse keuze voor de trainer van PEC Zwolle. Er kunnen inderdaad vraagtekens worden geplaatst achter de naam van Stam, al pleit er ook voldoende in zijn voordeel. VoetbalPrimeur noemt zeven argumenten voor én tegen. 

Wel: imposante carrière
Welke beschikbare trainer kan er eigenlijk tippen aan de carrière van Stam? PSV, Manchester United, AC Milan, 67 interlands en onder meer een Champions League-trofee en vier landstitels. Als verdediger behoorde Stam tot de absolute wereldtop. Het is voor Feyenoord een unieke mogelijkheid om een man met zó'n staat van dienst in te lijven. 

Niet: bescheiden CV als trainer
Tegenover de imposante profcarrière van Stam, die zo'n vijftien jaar bestreek, staat een bescheiden CV als trainer. De oud-international was assistent bij PEC, deed het daarna aardig als trainer van Jong Ajax en werd na een sterk debuutjaar bij Championship-ploeg Reading vrij snel op straat gezet. Stam is pas nét begonnen aan zijn allereerste klus in de Eredivisie. Hij heeft welgeteld zes keer aan het roer gestaan in Zwolle...
Wel: uitstraling en 'naam'
Om er maar even een voetbalcliché in te gooien: met Stam komt er natuurlijk wel iemand binnen. In de top zijn uitstraling en ervaring als voetballer van essentieel belang. Niet alleen de spelers van Feyenoord zullen tegen Stam opkijken. De uitstraling van Stam heeft daarnaast ook commerciële waarde.  Ook de connectie met clubs als Manchester United en Milan kan in de toekomst nog van pas komen voor de club. 

Niet: geen Feyenoord-verleden
Voor een trainer van Feyenoord is het natuurlijk wel lekker als-ie krediet heeft bij Het Legioen. Giovanni van Bronckhorst overleefde diverse stormen in Rotterdam-Zuid dankzij zijn verleden bij de club en populariteit. Daar is bij Stam geen sprake van. Sterker nog: misschien is het feit dat de Kampenaar het shirt van zowel PSV als Ajax droeg, juist een nadeel... 


Wel: ervaring met jonge spelers
Als trainer van Jong Ajax werkte Stam dagelijks samen met de grootste talenten van de Amsterdamse club. Hij had onder meer Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong onder zijn hoede. Feyenoord wil in de komende jaren weer veel meer een beroep gaan doen op jongens uit eigen opleiding. Aan de jonge Stam (46) de mooie taak om een nieuwe generatie Rotterdamse talenten door te laten stromen. 

Niet: geen oog voor talent
In 2018 liet Ajax-watcher Henk Spaan zich meerdere malen uiterst kritisch uit over Stam. Volgens Spaan 'zag Stam het talent van Abdelhak Nouri niet' in zijn periode als trainer in Amsterdam. En, in een interview met Panorama: "Als jij spelers hebt als Nouri, De Jong en Carel Eiting en die zitten op de bank naar de rest te gluren, dan snap je er echt niet veel van." Oei. 

Wel: wie anders? 
Misschien niet het sterkte argument uit dit lijstje, maar toch: welke beschikbare trainer is er buiten Stam nog meer beschikbaar om Van Bronckhorst nu op te volgen in De Kuip? Dick Advocaat, in eerste instantie bovenaan het lijstje van technisch directeur Martin van Geel, haakte af. Bij alle andere namen die in de voorbije weken werden genoemd - Henk Fraser, Dirk Kuyt, Maurice Steijn, noem ze maar op - vallen ook voldoende tegenargumenten te verzinnen. Stam is niet de meest ervaren trainer van Nederland, maar de gok met Van Bronckhorst pakte ook fantastisch uit voor Feyenoord.  

Vind jij Stam wel of niet de perfecte man voor Feyenoord? En waarom? Deel je mening in de comments!