Buitenlandse pers prijst 'sprankelend' Ajax: 'Grootste stunt uit geschiedenis'

Buitenlandse pers prijst 'sprankelend' Ajax: 'Grootste stunt uit geschiedenis'

06-03-2019 06:00 Laatste update: 07:57
131

De uitstekende prestatie van Ajax in Madrid is ook buiten Nederland en Spanje niet onopgemerkt gebleven. De Amsterdammers elimineerden Real Madrid, winnaar van de laatste drie edities van de Champions League. Daar is uiteraard ook in het buitenland veel aandacht voor. VoetbalPrimeur maakte een rondje langs de velden. 

De BBC spreekt van een 'sprankelend Ajax' dat Champions League-titelverdediger Real Madrid wist te verrassen. 'Ajax werd de eerste ploeg die een 1-2 nederlaag na een thuiswedstrijd wist om te buigen in de Champions League. (...) Wat Ajax liet zien was pure kwaliteit van een jonge ploeg zonder angst.'

Het Britse medium heeft vooral aandacht voor Dusan Tadic, 'bijna onherkenbaar uit zijn dagen bij Southampton'. 'De aanvaller was cruciaal in de vernietigende aanvallen van Ajax-kant. Een complete wedstrijd van Tadic, met twee assists, een goal en vijf sleutelpasses.'

'Real slecht, Ajax heel goed'
Ook The Guardian zag een uitblinkende Tadic. 'Dusan Tadic inspireert Ajax tot verbluffende overwinning op kampioen Real Madrid', kopt het medium. 'Madrid is slecht, dat klopt. (...) Maar het klopt ook dat Ajax heel goed is', vervolgt The Guardian. 'De goals van Hakim Ziyech, David Neres, Dusan Tadic en Lasse Schöne waren het gevolg van een opzienbarende collectieve superioriteit. Ajax ging terecht door: te snel, te indringend, te goed georganiseerd voor een team dat uiteenvalt, voor een generatie die ten einde is gekomen'.

Het Laatste Nieuws spreekt van 'de grootste stunt uit de clubgeschiedenis' voor Ajax. 'Propaganda voor het Nederlandse voetbal.' Volgens HLN was in Madrid 'een beresterk Ajax' te zien. 'De Nederlandse kranten zullen - na de knalprestatie van de Amsterdammers - morgen (woensdag red.) pagina's te weinig hebben.' Ook hier weer aandacht voor het spel van Tadic. 'Met een loepzuivere trap in de winkelhaak zorgde Tadic iets voorbij het uur voor 0-3. Wát een match speelde de Servische linkspoot.'

Europees wonder in Spanje
In Duitsland bleef het wonder van Borussia Dortmund uit. Die ploeg moest een 0-3 achterstand zien weg te poetsen, maar werd uitgeschakeld door Tottenham Hotspur. 'Het wonder op deze Europese avond wordt verricht door Ajax in Spanje', schrijft BILD, dat spreekt van een 'koninklijk pak slaag'. 'Na de 1-2 nederlaag in de heenwedstrijd, lieten de Nederlanders een galavoorstelling zien, waarbij het geweldige Real-team werd ontmanteld'.

'La disgrâce' kopt L'Equipe. Het Franse medium zag Ajax dezelfde tactiek hanteren als drie weken geleden in Amsterdam, waarbij de Amsterdammers vanaf het begin van de wedstrijd hoog druk zetten. Verder besteden de Fransen aandacht aan Frenkie de Jong, die besloot komende zomer niet naar Paris Saint-Germain, maar naar FC Barcelona verkast. 'Geweldig geassisteerd door Van de Beek en Schöne, verloor de toekomstige Barcelona-speler heel weinig ballen. (...) Aanvoerder Matthijs de Ligt bewees opnieuw dat hij een van de meest veelbelovende verdedigers van de wereld is.' Ook 'magiër' Tadic wordt genoemd als een van de beste spelers.

Real Madrid is 'overweldigd en uitgeschakeld' door een 'prachtig Ajax', zo schrijft La Gazzetta dello Sport. 'Ajax zette een prestatie neer van de overtreffende trap met een buitensporig goede Tadic, man van één doelpunt en twee assists'. Verder heeft het medium vooral aandacht voor de uitschakeling van De Koninklijke. 'Om een idee te geven van hoe groots de prestatie van Ajax was: het is pas de tweede keer in 35 gelegenheden dat Los Blancos is uitgeschakeld nadat het de uitwedstrijd had gewonnen'.

Lees ook'Drie maanden van rouw': 'Real geëlimineerd door groep kinderen zonder ervaring'

(Jurgen van der Hoeven / VoetbalPrimeur)