Ajax wint en is na 1061 dagen weer koploper op gekke avond voor Scherpen

03-04-2019 22:34 Laatste update: 22:40
238

Na 1060 dagen mag Ajax zich weer koploper van de Eredivisie noemen. Woensdagavond maakten de Amsterdammers korte metten met FC Emmen, in een wedstrijd die ook in het teken stond van Kjell Scherpen: 2-5.

Ajax verkleinde afgelopen zondag de achterstand op PSV naar twee punten. Omdat de Eindhovenaren donderdag in actie komen tegen PEC Zwolle, lag op de Oude Meerdijk de koppositie voor het grijpen. Die kans lieten de Amsterdammers dit keer niét liggen. Binnen tien minuten zette Donny van de Beek zijn ploeg op een 0-1 voorsprong.

Na de vroege openingstreffer van Van de Beek maakte Ajax hoe dan ook niet veel indruk tegen FC Emmen. Op slag van rust bouwde de zuinige ploeg van trainer Erik ten Hag de voorsprong wel uit. Daley Blind rondde een ingestudeerde vrije trap van Lasse Schöne fraai af: 0-2.

De probleemloze avond van Ajax kreeg na rust een vervolg met de 0-3 van David Neres. De Braziliaan profiteerde van een fout van Scherpen, die een vrije trap van Dusan Tadic niet onder controle kreeg. Scherpen, die op weg lijkt naar Ajax, was de hele wedstrijd het mikpunt van spreekkoren en zag in het uitvak een spandoek met 'Scherpen kakkerlak' hangen.

Snel na de 0-3 moest Scherpen nog een keer vissen. Klaas-Jan Huntelaar maakte zijn honderdste Eredivisie-treffer voor Ajax, waarna Neres ook nog zijn tweede van de avond mocht maken op aangeven van Van de Beek: 0-5.

Ajax deed uitstekende zaken voor het doelsaldo, maar kreeg in het laatste half uur toch nog twee tikken te verwerken. Eerst verschalkte Nicolas Tagliafico zijn doelman Andre Onana met een foute terugspeelbal en drie minuten voor tijd trof ook Jafar Arias nog doel voor Emmen: 2-5.

Door de overwinning gaat Ajax minimaal één dag aan kop van de Eredivisie. PSV kan donderdagavond bij een zege op PEC Zwolle de eerste plek weer overnemen.