'Daar was Ziyech niet blij mee. Ik maakte één fout: ik sprak niet met hem'

'Daar was Ziyech niet blij mee. Ik maakte één fout: ik sprak niet met hem'

Gepubliceerd: dinsdag 23 april 2019 om 08:31di 23-04-2019 om 08:31

Hervé Renard trekt het boetekleed aan voor het conflict met Ajax-spelmaker Hakim Ziyech bij de Marokkaanse ploeg. De bondscoach van de Leeuwen van de Atlas erkent dat het grotendeels zijn fout was dat de twee lange tijd overhoop lagen.

"Toen ik werd aangesteld als bondscoach speelden we de eerste wedstrijd in Kaapverdië op kunstgras met veel wind. Een typisch Afrikaanse wedstrijd met omstandigheden die mij bekend zijn", vertelt Renard in Le Vestiaire bij RMC Sport. Renard besloot Ziyech om die reden op de bank te houden, terwijl hij in de return drie dagen later een half uur voor tijd mocht invallen. "Daar was hij niet blij mee. Ik maakte daarbij één fout: ik heb niet hem gesproken."

De aanvallende middenvelder heeft enkele maanden later wel een basisplaats, maar het kwaad is al geschied. "De situatie werd gespannen. Hij keerde nog terug, maar voelde zich een beetje gekwetst.. totdat ik hem niet meer opriep", aldus Renard. Ziyech weigerde zich vervolgens beschikbaar te stellen onder de Franse keuzeheer en miste onder meer de Afrika Cup van 2017.

Pas na bemiddeling van de voorzitter van de Marokkaanse bond, kwamen de twee nader tot elkaar. In september 2017 maakte Ziyech zijn rentree. "Het lag niet aan hem", zegt Renard nu. "Hij heeft zich nooit slecht gedragen, integendeel. Hij bleef altijd van onbesproken gedrag, ook al was hij natuurlijk niet tevreden. We gingen naar Amsterdam en na een gesprek van drie minuten was alles in orde."

Renard benadrukt dat hij het verkeerd heeft aangepakt. "Het was mijn fout, ik was voor 99 procent verantwoordelijk. Maar vandaag de dag is het probleem volledig opgelost. Ik heb hem nodig en heb mijn fouten erkend."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws