Ajax mag hopen op Pot 2, uitkomst Europa League-finale cruciaal voor PSV én Ajax

Ajax mag hopen op Pot 2, uitkomst Europa League-finale cruciaal voor PSV én Ajax

Gepubliceerd: vrijdag 24 mei 2019 om 13:30vr 24-05-2019 om 13:30

Laatste update: vrijdag 24 mei 2019 om 13:54vr 24-05-2019 om 13:54

Het Champions League-seizoen 2018/2019 moet nog beslist worden, maar de volgende Europese jaargang staat alweer voor de deur. PSV begint op 23 of 24 juli al aan zijn Champions League-avontuur. Ajax volgt op 6 of 7 augustus. Hoe ziet de route richting de groepsfase eruit voor de nummers één en twee van Nederland? VoetbalPrimeur zet alle scenario's, voorronde voor voorronde, op een rij.

Tweede voorronde
In Eindhoven zal men met extra aandacht naar de Europa League-finale van woensdag 29 mei kijken: de nummers drie en vijf van de Premier League, Chelsea en Arsenal, zullen in Baku de degens kruisen. Chelsea heeft zich via de reguliere competitie al geplaatst voor de Champions League: wanneer The Blues ook de Europa League winnen, komt er een extra ticket voor de groepsfase vrij. Deze zal dan bestemd zijn voor Olympique Lyon.

Dit zou ook gevolgen hebben voor de tweede voorronde voor niet-kampioenen, waarin PSV instroomt. Als Olympique Lyon rechtstreeks de Champions League in mag, schuiven de vertegenwoordigers van Turkije (Basaksehir) en Oostenrijk (LASK Linz) één voorronde door. In dat geval blijven FC Basel, Viktoria Plzen, PSV en Olympiakos Piraeus met zijn vieren over. De nummers twee van Zwitserland en Griekenland hebben van dit viertal de hoogste ranking en beschikken daardoor over een geplaatste status. PSV zou dan dus alleen tegen FC Basel of Olympiakos kunnen loten.

Wint Arsenal de Europa League, dan gaan The Gunners als vijfde Engelse club de Champions League-groepsfase in en blijft alles bij het 'oude'. PSV zou dan juist tot de drie hoogst geklasseerde ploegen van de tweede voorronde voor niet-kampioenen behoren. De Eindhovenaren hebben dan een geplaatste status en ontlopen FC Basel en Olympiakos juist: Basaksehir, LASK Linz en Viktoria Plzen zijn in dat geval de drie mogelijke tegenstanders.

Derde voorronde
Hoe dicht Ajax ook bij de Champions League-finale kwam, de Amsterdammers moeten volgend seizoen 'gewoon' weer in de derde voorronde beginnen. Eén troost: Ajax is verreweg de hoogst gerankte ploeg van het deelnemersveld en zal hoe dan ook over een geplaatste status beschikken. Wanneer clubs als Celtic, Dinamo Zagreb en FC Kopenhagen hun voorrondes overleven, zullen ze in elk geval niet tegen Ajax loten.

PAOK Saloniki is naast Ajax de enige club die al zeker is van een plek in de derde voorronde. De Griekse kampioen heeft een relatief lage Europese score en zou, als ongeplaatste ploeg, zomaar eens aan Ajax gekoppeld kunnen worden, afhankelijk van de clubs die instromen vanuit de eerste en tweede voorronde.

PSV zou ook in de derde voorronde een beschermde status kunnen krijgen, maar is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de Europa League-finale. Als Arsenal de Europa League wint, zal Olympique Lyon voorrondes spelen en kan PSV een geplaatste status sowieso vergeten. FC Porto, Dinamo Kiev en Lyon zijn dan de drie hoogst geklasseerde clubs in de derde voorronde voor niet-kampioenen, PSV komt pas na FC Basel, Olympiakos en Club Brugge.

Wanneer Chelsea de Londense derby in Baku naar zich toetrekt én wanneer FC Basel en Olympiakos worden uitgeschakeld in de tweede voorronde, profiteert PSV van het wegvallen van Olympique Lyon: de ploeg van Mark van Bommel kruipt dan samen met Club Brugge naar het 'linkerrijtje'. Basaksehir, LASK Linz, Viktoria Plzen (hebben we ze weer) en de nummer drie van Rusland zijn dan de mogelijke tegenstanders.

Vierde voorronde
Wanneer Ajax de derde voorronde doorkomt, is het ook meteen de best geklasseerde club in de play-offs. Twee landskampioenen zijn al zeker van een plek bij de laatste halte voor de groepsfase: het Zwitserse Young Boys en het Tsjechische Slavia Praag. Of de twee Ajax kunnen treffen, is wederom afhankelijk van de overige deelnemers.

PSV maakt ook in de play-offronde kans op een geplaatste status, maar de kans daarop is wel heel klein. Alleen als minstens vijf clubs van het rijtje FC Porto, Dinamo Kiev, Olympique Lyon, FC Basel, Olympiakos en Club Brugge voortijdig afvallen, behoort PSV tot de beste twee clubs in de play-offs. De kans op een zware loting is dus groter dan de kans op een gunstige tegenstander.

Groepsfase
Als Ajax de poulefase haalt, maakt het kans op een plek in Pot 2. Real Madrid, Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Napoli, Shakhtar Donetsk en de verliezend Champions League-finalist (Liverpool of Tottenham Hotspur) zijn al zeker van een plek in Pot 2. Wanneer Chelsea de Europa League-finale wint, komen The Blues in Pot 1, gaat Arsenal naar de Europa League en voegt Ajax zich bij dit zestal: de Amsterdammers hebben immers een hogere Europese score dan Olympique Lyon.

Als Arsenal de Europa League-finale winnend afsluit, komt het volgend seizoen in Pot 1 van de Champions League terecht en dirigeert het rivaal Chelsea naar Pot 2, waarin dan nog één plek te verdelen is. Ajax moet dan hopen dat FC Porto, de enige voorronde-club met een hogere score dan Ajax, voortijdig strandt tegen bijvoorbeeld PSV.

Wanneer PSV zijn drie voorrondes doorkomt, maakt het een kleine kans op een plek in Pot 3. Kort gezegd: er zijn nog pakweg vier plaatsen in Pot 3 te vergeven, die opgeëist worden door voorronde-clubs. PSV zal in elk geval voorrang moeten verlenen aan FC Porto, Ajax, Olympique Lyon, Dinamo Kiev, FC Basel, Olympiakos en Club Brugge. Als de meerderheid van deze clubs de poulefase bereikt, dan lonkt een plek in Pot 4: PSV ontloopt dan Racing Genk, Galatasary, RB Leipzig en Lille. Wordt vervolgd!

(Hein Nooijens/VoetbalPrimeur)

Bron: Bert Kassies

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws