'Sprint met gigantische stofwolk voor Ajax en PSV, maar kans op degradatie reëel'

'Sprint met gigantische stofwolk voor Ajax en PSV, maar kans op degradatie reëel'

Gepubliceerd: vrijdag 28 juni 2019 om 23:16vr 28-06-2019 om 23:16

Jacco Swart waarschuwt de Eredivisie voor de plannen van de UEFA en de Europese topclubs, die aandringen op promotie en degradatie tussen de Champions League en Europa League. Van die piramide zullen alleen de allergrootste clubs profiteren, zegt hij tegen Voetbal International.

Swart, werkzaam voor belangenorganisatie European Leagues, concludeerde al dat Ajax tot de 32 gelukkigen verwacht te behoren in 2024, maar hij is niet overtuigd van de kansen van de Amsterdammers en PSV. "Het wordt een sprint met een gigantische stofwolk tot aan de startlijn. Het is niet zomaar gezegd dat Ajax of PSV erin terecht gaat komen. Bovendien: ook in zo'n systeem kan een Nederlandse club niet blijvend concurreren met de top. De kans op degradatie is reëel. Het wordt echt een feestje van een paar clubs uit een paar landen."

De UEFA doet alles om de grootmachten tevreden te houden, stelt Swart, maar dat gaat ten koste van de kleinere competities. Waaronder dus de Eredivisie. "Volgens mij moet het besef nog groeien wat een enorme bedreiging er boven ons hoofd hangt. Het verdienmodel van FC Groningen en FC Emmen zit voor honderd procent in de Eredivisie. Als seizoenkaarten en tv-rechten minder waard worden, krijgen honderden clubs in Europa het ontzettend zwaar."

Ook een club als Feyenoord moet zich zorgen maken, meent Swart. "Jan de Jong van Feyenoord heeft terecht zijn zorgen uitgesproken. Hij is bezig met een groot nieuw stadion. Stel dat Feyenoord niet meedoet aan het besloten feest in Europa. Dan moeten ze hier met een gigantisch stadion opereren in een markt die veel minder interessant is geworden voor fans en sponsors."

Plaats een reactie

Bekijk het laatste nieuws