'709 miljoen versus 50 miljoen': 'Memphis enige die niveau haalde'

11-10-2019 08:35 Laatste update: 08:40
61

De Europese kranten zagen Nederland ontsnappen tegen Noord-Ierland dankzij drie late goals. In Spanje zagen ze Frenkie én Luuk de Jong schitteren, terwijl in Frankrijk de credits naar Memphis Depay gingen.

'Wandeltempo'
'De eerste 45 minuten verliep de wedstrijd op wandeltempo. De thuisploeg had het meeste balbezit, maar slaagde er niet in de gedisciplineerde en georganiseerde defensie van de bezoekers te doorbreken', schrijft de BBC in Engeland. 'Het onvermogen van Nederland om grote kansen te creëren hield de 51.000 supporters in De Kuip stil. Het waren de 4000 meegereisde Noord-Ierse fans die het overgrote deel van de wedstrijd lawaai maakte.'

'Met nog vijftien minuten te spelen leek Noord-Ierland een van de grootste resultaten in de historie te boeken, en het kreeg zelfs nog een grote kans op de 0-2, maar Magennis kon net niet zijn voet zetten tegen een voorzet van Dallas. De ploeg van Koeman leek voor de derde keer in zeventien wedstrijden niet tot scoren te komen, maar met nog tien minuten op de klok liep Memphis tegen de voorzet van Malen aan.'

'709 miljoen versus 50 miljoen'
In België zag men Oranje vooral in de eerste helft worstelen. 'Kansen? Niet gezien. De mislukte volley van Van Dijk en de te wilde trap van Blind tellen we echt niet mee', schrijft Het Nieuwsblad. 'Het was nochtans van moeten. Noord-Ierland was samen met Duitsland nog altijd de verrassende coleider in groep C, het was tijd om orde op zaken te stellen. Maar ook al heeft het een selectie die veertien keer meer waard is (709 miljoen versus 50 miljoen), het Nederlandse elftal gaf niet thuis. Memphis Depay, in zijn laatste tien interlands goed voor tien goals, werd nooit in stelling gebracht.'

'Memphis enige die niveau haalt'
Het Franse L'Equipe zag Olympique Lyon-aanvaller Memphis Depay weer beslissend zijn voor Oranje. 'Oranje kan er gelukkig altijd op rekenen dat de coach Memphis Depay opstelt, de enige speler die zijn niveau haalde. De Lyon-aanvaller punterde de 1-1 binnen op aangeven van Donyell Malen, en het duo Depay-Malen sloeg in de 85e minuut bijna weer toe, maar de kopbal van Malen miste doel. Deze hardwerkende Nederlanders maakten het verschil in de laatste minuten. De Jong gebruikte zijn lange benen om de 2-1 uit een onmogelijke hoek te maken, voordat Depay weer tot scoren kwam op aangeven van Frenkie de Jong.'

'Luuk doet wat hem bij Sevilla niet lukt'
In Spanje richten de kranten zich op de twee De Jong's van Nederland. De ene, Luuk, scoorde na een lange periode zonder goals bij Sevilla. De andere, Frenkie, verzorgde de assist bij de derde goal van Depay. 'De tweede Oranje-goal viel pas in de 91e minuut. Het werd een bombardement met als expert in de lucht Luuk de Jong', schrijft Marca. 'De spits deed wat hem in Sevilla niet lukt en zette Nederland op voorsprong. De kerst op de taart werd gezet door Depay met als hoogtepunt de assist van Frenkie de Jong. De Barcelona-middenvelder profiteerde in de slotfase van de wanhoopspoging van Noord-Ierland en gaf de bal op het juiste moment.'