Ajax spoelt zure Champions League-nasmaak weg met galavoorstelling tegen Utrecht

10-11-2019 14:05
157

Ajax heeft de zure nasmaak van het Champions League-treffen bij Chelsea weggespoeld tegen FC Utrecht. De Amsterdammers speelden vooral in de eerste helft oogstrelend voetbal en met de uiteindelijke 4-0 eindstand kwamen de bezoekers uit de Domstad nog goed weg.

Na een wegens buitenspel afgevlagde kans voor Gyrano Kerk nam Ajax de regie in handen in de volle Johan Cruijff Arena. De Amsterdammers gaven het initiatief in de rest van de wedstrijd ook niet meer uit handen en binnen een kwartier leidde de thuisploeg dan ook. Een fijne aanval over de linkerkant, ingeleid door Quincy Promes, werd voorgezet door Dusan Tadic. Bij de tweede paal stond Donny van de Beek klaar om met een knappe volley af te drukken: 1-0.

Daarvoor hadden de Ajacieden al voldoende kansen gehad om de score te openen en ook na de openingstreffer kreeg Utrecht-keeper Maarten Paes voldoende te doen. Nog voordat er een half uur gespeeld was werd hij voor de tweede keer geklopt. Tadic tikte van dichtbij binnen, maar de goal had wellicht afgekeurd moeten worden. In de aanloop naar de treffer leek Daley Blind een overtreding te begaan, maar scheidsrechter Nijhuis en VAR Ruperti zagen er geen kwaad in.

Nog voor de rust prikte Van de Beek zijn tweede treffer van de middag binnen (3-0) en was het wel duidelijk dat Ajax de wedstrijd winnend zou gaan afsluiten. Utrecht had niets te vertellen in de hoofdstad en mocht in de tweede helft blij zijn dat de thuisploeg het rustiger aan deed. Alleen Lisandro Martínez kopte nog raak uit een corner en verder werd de ploeg van trainer John van den Brom meer leed bespaard.

Met drie verse punten op zak staat koploper Ajax na dertien wedstrijden op 35 punten en heeft het een doelsaldo van 43 voor en 9 tegen. De eerste concurrent voor de Amsterdammers, AZ, kan zondagavond met winst op FC Emmen naderen tot op zes punten. Het doelgemiddelde van de Alkmaarders is wel beduidend lager.