AZ overleeft krankzinnig duel tegen Partizan alsnog en dankt scorende Druijf

28-11-2019 20:49 Laatste update: 20:51
62

Dankzij twee late goals van Ferdy Druijf heeft AZ in een bijzonder duel met 2-2 gelijkgespeeld tegen Partizan Belgrado. Daarmee zijn de Alkmaarders, die met tien man eindigden, zeker van een vervolg in Europa na de winterstop.

Met alle goede bedoelingen begon AZ in een goed gevuld stadion aan de opdracht om Partizan in ieder geval niet met een zege terug naar Servië te laten gaan. Die missie verliep in de eerste helft een stuk minder goed dan vooraf verwacht. Dat was onder meer te 'danken' aan Takuma Asano, die na zestien minuten aan de aandacht van de Alkmaarse defensie ontsnapte. De Japanner prikte oog in oog met AZ-goalie Marco Bizot binnen.

Daarmee was de ellende in de eerste helft nog niet compleet voor de ploeg van trainer Arne Slot. De Alkmaarders speelden verre van goed en kregen na ongeveer een half uur spelen wederom een tik te verwerken. Geklungel van Marco Bizot en Teun Koopmeiners werd afgestraft door Seydouba Soumah, die koelbloedig de 0-2 op de borden zette. Het gefrustreerde AZ zette daar niets tegenover en kon in het restant van de eerste helft geen potten breken.

Met Ferdy Druijf, die in de tweede helft inviel voor de geblesseerde Pantelis Hatzidiakos, probeerde Slot een aanvallende impuls aan zijn elftal te geven. De ploeg uit Noord-Holland was echter veel te slordig in balbezit om de extra mankracht voorin ook daadwerkelijk te benutten. Veel passes over korte afstand kwamen niet aan en het waren nog steeds de Servische bezoekers die de kansen kregen.

Omdat Partizan het duel niet in het slot gooide bleef AZ hopen op een Haags wonder, maar nadat Oussama Idrissi een kwartier voor tijd de lat raakte vervloog de hoop op een goed resultaat. De scheidsrechter frustreerde de kansen van de Alkmaar Zaanstreek Combinatie door bijzonder pietluttig te fluiten, Myron Boadu zelfs een tweede gele kaart te geven wegens een vermeende schwalbe en zich daarmee de terechte woede van de Noord-Hollanders op de hals te halen.

Diep in de slotfase kreeg AZ toch nog hoop op een wonder. Druijf schampte een lange bal van achteruit van Koopmeiners met het hoofd en vond de lange hoek, waarna in de zeven (!) minuten blessuretijd de tien man van AZ op de Servische poort beukte. In die zeven minuten werd Druijf de held van Alkmaar en omstreken. De spits kreeg de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied en dacht niet na, maar vuurde gewoon raak: 2-2.

Daarmee is AZ definitief gekwalificeerd voor de volgende ronde van de Europa League, omdat Partizan met nog één wedstrijd te gaan de Alkmaarders niet meer kan inhalen. Het verschil is immers vier punten. AZ speelt op de laatste dag nog uit bij Manchester United.