AZ weer terug op aarde: harde, kansloze nederlaag bij Sparta na rood voor Bizot

21-12-2019 21:38 Laatste update: 23:26
217

AZ heeft een prachtige eerste seizoenshelft alsnog in mineur afgesloten. De Alkmaarders gingen als medekoploper het uitduel met Sparta in, maar speelden al na vijf minuten een verloren wedstrijd: doelman Marco Bizot kreeg rood en zijn vervanger Rody de Boer moest uiteindelijk drie doelpunten incasseren. Ajax kan zondag weer uitlopen naar drie punten.

AZ was dankzij een zege op de buurman juist naast Ajax gekomen in de stand, maar zat op Het Kasteel al vroeg in de problemen: na vijf minuten had Kevin Blom zijn rode kaart al tevoorschijn gehaald. Een lange bal viel achter de laatste lijn van AZ en de uitgekomen Bizot haalde Ragnar Ache onderuit. Trainer Arne Slot haalde Dani de Wit naar de kant en liet De Boer zijn Eredivisie-debuut in Alkmaarse dienst maken.

Voor de tien van AZ was er geen houden aan: Sparta was na een half uur al uitgelopen naar een 2-0 voorsprong. Adil Auassar vond de bovenhoek met een schitterend afstandsschot en Bryan Smeets kreeg vrije doortocht nadat Ache een kopduel van Stijn Wuytens had gewonnen. Sparta wilde na rust snel het laatste restje twijfel wegnemen en slaagde daar ook in: Abdou Harroui raakte nog de lat, maar Hali Dervisoglu mocht na een overtreding van Jordy Clasie de 3-0 maken vanaf de penaltystip.

De ruime overwinning kwam niet meer in gevaar voor De Kasteelheren: de publiekswissel van de waarschijnlijk naar Brentford vertrekkende Dervisoglu en het applaus ter nagedachtenis aan Jules Deelder waren de hoogtepunten van de slotfase. Henk Fraser en de zijnen sluiten de eerste seizoenshelft af met 23 punten. AZ moet afwachten of Ajax zondag kan profiteren van het puntenverlies van de buurman.