Özyakup terug in 'zijn' Alkmaar: 'We hadden zo'n groot talent graag hier gehouden'

Özyakup terug in 'zijn' Alkmaar: 'We hadden zo'n groot talent graag hier gehouden'

08-02-2020 10:15
31

Oguzhan Özyakup keert zondag terug in het stadion van AZ, maar dan wel als speler van Feyenoord. De Zaandammer met Turkse roots speelde in de jeugdopleiding van de Alkmaarders, waarna hij op jonge leeftijd naar Arsenal vertrok.

Özyakup was één van de laatste spelers die de jeugdopleiding van AZ verlieten en vroegtijdig naar het buitenland vertrokken. "Daar ben je dan wel even doodziek van", zegt Max Huiberts, destijds jeugdtrainer van de Feyenoord-middenvelder, tegenover de NOS. "We hadden hem graag in Alkmaar gehouden. Zo'n groot talent. Hem hoopten we natuurlijk ooit hier in het eerste elftal te zien."

De herinneringen aan de nu 27-jarige Özyakup zijn louter positief voor Huiberts. "Ik herinner me hem als een nette jongen, keurig opgevoed. Een fijne speler om mee te werken, die precies wist wat hij wilde. Iemand die zijn verantwoordelijkheden nam en bovendien intelligent was. Ik zou bijna zeggen een voorbeeldprof."

De Nederlandse Turk speelde zich via Arsenal en Besiktas weer naar Feyenoord, waar hij het komende halfjaar een plekje in de Turkse EK-selectie wil verdienen. Huiberts werkte zich omhoog en werd technisch directeur. "Natuurlijk blijf je een jongen als Özyakup dan wel volgen. Hij is een versterking voor iedere Eredivisieclub. Ik kijk er naar uit om hem zondag weer te zien."