Spelersrapport: Ajax opgenaaid door Getafe, volledige voorhoede onvoldoende

20-02-2020 20:52 Laatste update: 21:00
272

Ajax heeft zichzelf in het Coliseum Alfonso Pérez een slechte dienst bewezen in de eerste wedstrijd tegen Getafe. De Amsterdammers verloren met 2-0 door doelpunten van Deyverson en Kenedy en lieten zich voortdurend opnaaien door de duikelende Getafe-spelers. VoetbalPrimeur maakt rapport op na een teleurstellende avond.

Bruno Varela 5,5: Begon onwennig aan het duel en gaf al snel een vervelende pass waar zijn defensie weinig mee kon, maar dat moment liep met een sisser af. Het doen en laten van de keeper was onrustig, bij de doelpunten van Deyverson en Kenedy was hij kansloos. Verder speelde de Portugees geen verkeerde wedstrijd en redde hij een aantal keer goed, maar zijn doeltrappen waren zeer matig.

Sergiño Dest 5,5: Stoomde een aantal keer goed op aan de rechterkant van het veld, maar was niet bij machte om gevaarlijke situaties te creëren voor het Getafe-doel. Verdedigend was er niet veel aan te merken op het spel van de vleugelverdediger, al heeft hij wel eens beter gespeeld. Speelde een ongelukkige rol bij de 2-0 van Kenedy. Via zijn been vloog de bal achter een kansloze Varela in het doel.

Edson Álvarez 5,5: Stond al vroeg in de wedstrijd te slapen bij een vrije trap van Getafe, waarbij hij buitenspel ophief. Speelde zeer moeizaam en kreeg ook al snel een gele kaart, al moet gezegd worden dat er niet veel aan de hand was. De Mexicaan had veel last met de makkelijk vallende spelers van Getafe.

Daley Blind 6,5: Nam een aantal keer de doeltrappen voor Varela, uiterst opvallend. Het spel van de centrale verdediger was moeizaam, het spel van Getafe was daar mede debet aan. Zijn passes vonden vaker dan normaal hun doel niet en bij de 1-0 stond Blind met zijn hand omhoog, terwijl hij doelpuntenmaker Deyverson uit zijn rug weg liet lopen.

Nicolás Tagliafico 4,5: Pakte in de tweede helft een gele kaart. Het betekent dat de linksback de return in de Johan Cruijff ArenA moet missen. Geen slimme actie van de Argentijn die er fel inkwam bij Cucurella, die de hele wedstrijd al gewillig naar de grond ging. Het was sowieso niet de wedstrijd van Tagliafico, die geen moment goed in de wedstrijd leek te zitten en een aantal keer dichtbij zijn tweede gele kaart was.

Lisandro Martínez 4,5: Kende een ongelukkige rol bij de openingstreffer van Deyverson. Bij de voorzet op Mathias Olivera, die de assist gaf, hief de Argentijn buitenspel op. Was verder zo goed als onzichtbaar.

Donny van de Beek 5,5: Het was tegen Getafe niet de Donny van de Beek die we gewend zijn. Speelde naast Martínez, centraal op het middenveld, maar had moeite om de vrije ruimtes op het veld te vinden, hetgeen hem in de Eredivisie vaak wél goed lukt.

Hakim Ziyech 4: Speelde een van zijn mindere wedstrijden in het shirt van Ajax. Alles wat mis kon gaan, leek ook mis te gaan. Een foute pass zorgde er in de eerste helft voor dat Nikola Maksimović vrij op Varela afkon, zonder succes. Aanvallend lukte er ook bar weinig. Meest typerende aan de wedstrijd van Ziyech was misschien wel zijn foutieve inworp in de eerste helft.

Dusan Tadic 3,5: Werkte weer hard, maar heeft aan de bal vrijwel niets goeds laten zien. Een zeer teleurstellende wedstrijd van de Serviër, die geen schim is van de Tadic van vorig seizoen.

Lassina Traoré 4,5: Had het duidelijk lastig in zijn eerste Europa League-wedstrijd, al moet gezegd dat Getafe ook niet de ideale tegenstander is om als spits tegen te spelen. De aanvaller uit Burkina Faso probeerde het wel, maar kwam eigenlijk geen moment in het spelbeeld voor.

Ryan Babel 4: Speelde een zeer moeizame wedstrijd in het Coliseum Alfonso Pérez en kwam er aanvallend nauwelijks aan te pas tegen de fanatiek verdedigende Getafe-spelers. Meest opvallende moment aan Babel-zijde was de gele kaart die hij in de tweede helft ontving. De Ajax-aanvaller besloot vervolgens Allan Nyom na te gaan doen, die een mooi toneelstukje opvoerde op het gras.

WISSELS:

Klaas-Jan Huntelaar 6: Moest als supersub de wedstrijd op zijn kop zetten, maar dat lukte de pinchhitter van Ajax niet. Kreeg één keer een schietkans, maar schoot vanuit een moeilijke hoek voorlangs.

Perr Schuurs 4,5: Kwam twintig minuten voor tijd binnen de lijnen en was direct betrokken bij de 2-0 van Kenedy. Schuurs ging in de fout en zag hoe het schot van Kenedy via het been van Dest in het doel viel.