Het restant van het voetbalseizoen: dit is wat we weten na de UEFA-vergadering

Het restant van het voetbalseizoen: dit is wat we weten na de UEFA-vergadering

17-03-2020 16:30
12

Na de cruciale UEFA-vergadering met de clubs en nationale bonden zijn we meer te weten gekomen over hoe de rest van het voetbalseizoen eruit gaat zien. Dit zijn de belangrijkste conclusies.

EK van 2020 naar 2021 en gevolgen voor andere toernooien
Het belangrijkste besluit van de UEFA is om het EK van komende zomer te verplaatsen naar 2021. Dit stelt landen in staat om hun nationale competities te voltooien. Het EK 2021 zal nu tussen 11 juni en 11 juli 2021 afgewerkt worden.

De play-offs, waarin de laatste deelnemers van het EK bepaald zouden worden, zijn verzet van de laatste week van maart naar de interlandperiode in juni.

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond volgt het besluit van de UEFA: de Copa América wordt ook van 2020 naar 2021 verplaatst. Het EK voor vrouwen gaat van 2021 naar 2022. De verplaatsing van het EK heeft gevolgen voor meer toernooien: in de zomer van 2021 staan het EK O21, het WK voor clubteams en het finaletoernooi van de Nations League op het programma. Voor deze toernooien worden nieuwe speeldata gezocht.

Alle Europese competities moeten voor 1 juli klaar zijn
De UEFA heeft de nationale bonden een deadline gesteld voor het voltooien van de competities. Uiterlijk 30 juni moeten de laatste wedstrijden gespeeld worden. Dit in verband met de contractsituaties van spelers: aflopende contracten komen op 1 juli ten einde, en transfers vinden op die datum ook definitief doorgang.

Werkgroep voor Champions League en Europa League
De UEFA heeft de Champions League en de Europa League voorlopig opgeschort. Een werkgroep gaat onderzoeken hoe en in welke vorm deze competities worden afgemaakt. De UEFA heeft voorgesteld om de Champions League-finale op 27 juni in Istanbul te spelen. Er liggen meerdere opties op tafel, waaronder kwart- en halve finales die in één wedstrijd gespeeld worden.

KNVB: bekerfinale niet op 19 april
De KNVB heeft dinsdagmiddag gemeld dat de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht niet op zondag 19 april wordt gespeeld. Er wordt een nieuwe datum gezocht voor de bekerstrijd. Omdat clubs in ieder geval niet mogen trainen tot 6 april, duurt het een aantal weken voordat alle teams weer wedstrijdfit zijn.

Eredivisie-scenario's in kaart gebracht
De KNVB laat weten dat het samen met de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie de scenario's voor de rest van het seizoen gaat uittekenen. Nu het EK 2020 is weggevallen, heeft de KNVB meer ruimte om de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie af te maken. De bond wil de plannen binnenkort presenteren. Veel zal afhangen van het al dan niet verlengen van het evenementenverbod door de overheid en het RIVM.